Først går vi gjennom basispunktene for hva vi anser som nødvendig og høyst anbefalt utstyr for å kunne padle trygt når det er kaldt og mørkt. Så går vi mer i dybden på de ulike punktene, for å gi deg litt mer innsikt. Det er viktig å alltid følge West System’s vannvettregler.
West System’s vannvettregler:
- Planlegg turen og meld fra hvor du drar.
- Tilpass turen etter evne og forhold.
- Ta hensyn til vær- og vindvarsel.
- Vær forberedt på uvær, sjø og kulde, selv på korte turer.
- Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
- Stak ut en trygg kurs.
- Bruk kart og kompass. …
- Vend i tide, det er heller ingen skam å søke en trygg havn.
Sjekkliste:
- Kajakk: https://www.westsystem.no/m/956/havkajakk
- Kajakkåre: https://www.westsystem.no/m/307/kajakkaarer-2-delte
- Redningsvest: https://www.westsystem.no/m/306/padlevester
- Tørrdrakt: https://www.westsystem.no/m/520/toerrdrakter
- Tørrdrakt vedlikehold: https://www.westsystem.no/m/958/tilbehoer-og-reparasjon
- Våtsko: https://www.westsystem.no/m/521/padlesko
- Padlehansker / muffer: https://www.westsystem.no/m/522/padlehansker-og-muffer
- Spruttrekk: https://www.westsystem.no/m/308/spruttrekkcockpittrekk
- Lanterne / Synlighet https://www.westsystem.no/m/623/lys-og-synlighet
- Ullundertøy: https://www.westsystem.no/m/519/ullundertoey
- Hodeplagg: https://www.westsystem.no/m/525/hodeplagg
- Sikkerhetsutstyr: https://www.westsystem.no/m/624/redningsikkerhet
- Tørr oppbevaring: https://www.westsystem.no/m/315/vanntett-oppbevaring
- Nødsignal: https://www.westsystem.no/m/795/noed-og-signalutstyr
- Proviant/Penger:
Kajakk og Kajakkåre:
Kajakk og åren er jo to gitte faktorer for padling, men det kan være en ide å oppgradere eksiterende utstyr med reflekser, for å gjøre kajakk og åre mer synlig i mørket.
Redningsvest:
Det er viktig å velge en redningsvest med gode justeringsmuligheter og som du kan bruke om sommeren med lett bekledning og om vinteren, når man har på ullundertøy og tørrdrakt. Til vinterpadling er vi mer opptatt av at vestene også har refleks, du kan aldri bli for synlig i mørket.
Tørrdrakt:
Som alt annet så er kvaliteten på tørrdrakten et prisspørsmål, jo mer man padler jo mer kommer man til å sette pris på at man kjøpte en litt bedre drakt. Til vinterpadling ønsker man kanskje litt flere funksjoner, samt at tørrdrakten puster litt bedre. Du har også valget om tisseluke til både kvinner og menn og skjørt for å gjøre det enda tettere mellom spruttrekk og cockpit. Lateks mansjetter er ofte strammere og tettere rundt håndledd og hals.
Tørrdrakt vedlikehold:
Det å holde tørrdrakten ren og oppbevare den ordentlig vil øke levetiden til tørrdrakten din drastisk. For å holde den ren anbefaler vi at man skyller drakten i ferskvann etter bruk og forsikrer seg om at glidelåsen ikke har noe salt eller annet møkk i seg. Glidelås voks vil gjøre glidelåsen mykere, tettere og øker levetiden til glidelåsen. Det er ikke alltid nok å bare skylde drakten i ferskvann, derfor anbefaler vi deg også å vaske tørrdrakten din i en ren bøtte. Tilsett våtdrakt/tørrdrakt shampoo og kna i drakten og pass på at såpen kommer ordentlig til overalt. Etterpå renser du alt av såpe. Etter en nøyere vask eller etter tid vil du merke at stoffet i tørrdrakten vil ta opp mer vann og merkes tyngre enn hva den gjorde i starten. Det betyr at du må få renset og vasket drakten din ordentlig og impregnere drakten din på nytt. Har du en Gore-Tex drakt vil ikke dette skade pusteevnen, ved bruk av riktig produkter.
Våtsko:
Padlesko skiller seg fra våtsko med god festeevne på helen og god såle. Våtsko beskytter drakten din mot skarpe gjenstander på bunnen og for slitasje når du er på land.
Padlehansker / muffer:
Padlehansker beskytter fingrene dine mot blemmer, kald åre og selvfølgelig kaldt vann. Når man har på tykke neoprenhansker vil det bli tyngre å holde grepet rundt åren, da kan det være lurt å se på «pre grip» hansker. Alternativet er tynnere hansker og ha på en padlemuffe over, det vil også kunne gi en bedre vindbeskyttelse på hendene dine.
Spruttrekk:
Til solskinnspadleren fungerer nylon spruttrekket ofte mer enn bra nok, når du skal ut på fjorden vinterstid vil du merke stor forskjell på å gå over til neoprentrekk. Neoprentrekket har bedre pusteevne, sitter tightere rundt cockpit og sitter tett på kroppen din. Det gjør at minimalt med vann kommer seg inn. Har du tørrdrakt/tørrjakke med skjørt og et godt neoprentrekk, så vil du kunne ta eskimorulle relativt tørrskodd.
Lanterne/ Synlighet:
Vi anbefaler at man har en form for refleks på kajakk, vest og åre. Det fungerer veldig fint hvis noen har søkelys eller annet for å finne deg og kajakk, men normalt i mørket og om sommeren i skumringen så er det lanterne og/eller blinklys som vil gjøre at du blir sett. Kajakken går veldig lavt i sjøen, hvis man skal ut i bølger så vil man ofte være gjemt i bølgedalene, da burde man vurdere sikkerhetsflagg for å bli sett. Hvis man padler nærme land, mellom skjærene i mørket kan det også være lurt med en hodelykt, den gjør at du lettere blir sett på og du ser bedre hvor du er på vei og om det er noen skumle skjær i området.
Ullundertøy:
For å holde varmen under tørrdrakten så er det viktig med godt ullundertøy og gode ullsokker. Til tørrdraktene har vi også egne heldrakter som er designet for våte og kalde dager på sjøen, men som fortsatt skal holde deg god ,tørr og varm. Damedrakten har også elastisk «drop-down seat» slik at du skal få full uttelling for å ha investert i dyrere tørrdrakt med tisseluke.
Hodeplagg:
For å holde varmen og den kalde luften ute så er det veldig greit med god beskyttelse for uvær på hodet. Hvis man blir kald og har dårlig beskyttelse på hansker, ben eller hode så vil man fort bli kald. Det er derfor viktig å også dekke til hode og ører, alt etter været og områdene rundt.
Sikkerhetsutstyr:
Det er noe sikkerhetsutstyr som vi ser på som veldig greie å bruke hele året rundt, dette er ting som årepose, åresnor og lensepumpe, utstyr som er anvendelig sommer som vinter. Et tips vil være å bruke fast årepose element på vinteren, det er ikke alle som ønsker å blåse opp åreposen, når man ligger der i vannet og det er minusgrader i luften. Utover basis utstyret så burde man alltid bruke føre var prinsippet og også ta med seg slepeline, førstehjelps utstyr, kompass, fløyte og foldekniv. Dette kan redde både deg og andre fra en skummel og uforventet situasjon. Padlere har mange ulike teknikker og preferanser på hvordan man skal anvende slepelinen og om man skal ha en krok på slepelinen for å raskere kunne feste seg til andre. Det viktigste er at man selv gjør seg kjent med utstyret og at man finner en god og effektiv måte for å få brukt utstyret når uhellet har skjedd.
Tørrsekk/ bag:
Tørrsekk eller bag er viktig av flere grunner, her kan du ha et tørt skift, din mobil, proviant og annet som du trenger å holde tørt. Tørrsekk er også smart sommer som vinter og vil alltid kunne beskytte viktige eiendeler og annet som ikke reagerer så bra på vann.
Nødsignal:
Hvis uhellet allerede ha skjedd så er det veldig viktig at man kan få hjelp så fort som mulig, i disse tilfellene kan et nødbluss gjøre hele forskjellen. Nødblusset som man bruker til kajakk er ikke mye større enn en tusj og du må ha den innenfor rekkevidde. Det er også lurt å få kontakt med redningspersonell så vi anbefaler å ha en vanntett, flytende VHF med GPS og DSC. Denne VHF’en vil kunne sende ut en nødsignal med din posisjon til radiostasjonene rundt.
Proviant / Penger:
Hvis været plutselig snur eller du har begitt deg ut på en for ambisiøs tur og merker at turen blir lengre enn først antatt så er det smart å ha med seg mat og drikke for å kunne holde energinivået oppe. Slik som med fjellvett reglene så er det ingen skam å snu og heller ingen skam å gå i land.
Hvis du ønsker personlig veiledning ta kontakt med oss på firmapost@westsystem.no eller kom innom butikken vår i Strømsveien 230 på Alnabru, så skal vi hjelpe deg med å finne frem riktig og nødvendig utstyr for ditt bruk.