Utbedring og forsterkning av sprekk i aktespeilet på en båt

Hvis en båt blir hardt belastet, kan man oppdage at det oppstår en slitasje og skader i akterspeilet. Dette viser seg ofte som sprekker. Når man ser slike sprekker på båten sin, bør man ikke bruke den før man har reparert skaden.

Hvis en båt blir hardt belastet, kan man oppdage at det oppstår en slitasje og skader i akterspeilet. Dette viser seg ofte som sprekker slik som bildet over viser. Når man ser slike sprekker på båten sin, bør man ikke bruke den før man har reparert skaden. Å få et verksted til å reparere en slik skade koster mange penger. Du vil derfor spare mye på å gjøre dette selv. Dette kan kanskje se vanskelig ut, men det er det ikke. Det som er viktig er at du har de materialene som du trenger og det utstyret som er nødvendig for å reparere skaden.

Nedenfor ser du hvordan du skal reparere dette.

Den samme framgangsmåten kan man også bruke når man vil forsterke aktespeilet fordi man skal sette på en større motor. Da legger man glassfiberduk over et større område som dekker hele akterspeilet + litt inn på sidene inni båten)

Slik gjør du:

 1. Skrur av platen på akterspeilet
 2. Fjerner alt som er løst i og rundt skadestedet
 3. Vasker overflaten godt med salmiakkvann, rengjør godt
 4. Tape med en maskeringstape rundt skadestedet, ca. 8-10 cm lengre ut enn selve skadestedet (sprekken), hele veien rundt skaden.
 5. Mattslip med sandpapir, korning nr. 100-120: https://www.westsystem.no/p/13284/sandpapir-paa-rull-i-ulik-korning–115-cm-x-5-meter
 6. Fjern slipestøvet
 7. Rengjøre området rundt skaden med en god avfetningsvæske: https://www.westsystem.no/p/1386/avfetning-og-silikonfjerner-1-l
 8. Lag en blanding av West System epoxy (Resin og Herder). Husk, bland i riktig mengdeforhold: 5 deler Resin til 1 del Herder. Bland litt og ikke for store mengder om gangen. Det er viktig at epoxyen blandes i riktig forhold, les bruksanvisningen!
 9. Hvis du kjøper en A-pakke (1,2 kg), anbefales det å benytte en doseringspumpe, se produktene her:
 10. A-pakke (1,2 kg): https://www.westsystem.no/p/11309/a-pakke-12-kg-herder-205-standard
 11. Doseringspumper, 301A: https://www.westsystem.no/p/11330/pumper-sett-til-abc-pakke-for-205-og-206-herder
 12. Bruk et blandebeger og blandepinner:
 13. https://www.westsystem.no/p/5715/blandebeger-klar-plast-med-maal-08-l
 14. https://www.westsystem.no/p/15537/blandepinner-i-plast
 15. Pensle limet ned i sprekken med en engangspensel: https://www.westsystem.no/p/12299/lim-lakk-malingspensel
 16. Bland litt av fyllstoff 406 inn i limet til du får en konsistens som ligner majones.
 17. Sparkle denne blandingen ned i sprekken, og fjern det limet som er overskytende.
 18. Fyllstoff 406: https://www.westsystem.no/p/11350/406-colloidal-silica
 19. Klipp til en glassfiberduk slik at denne dekker hele skadestedet med minst 8-10 cm overlapp. Bruk følgende glassfiberduk: https://www.westsystem.no/p/11381/glassfiberduk-biaxial-450-gm
 20. Lag en blanding av West System epoxy (Resin og Herder). Husk, bland i riktig mengdeforhold: 5 deler Resin til 1 del Herder. Bland litt og ikke for store mengder om gangen. Det er viktig at epoxyen blandes i riktig forhold, les bruksanvisningen!
 21. Pensle den ferdigblandete epoxyen oppå hele skadestedet og inntil tapen som du allerede har lagt rundt området.
 22. Legg den ferdigklipte glassfiberduken oppå epoxyen som du nettopp har smurt på (denne vil da klistre seg inntil epoxyen).
 23. Bruk penselen og smør på mer epoxy på glassfiberduken slik at denne blir utmettet med epoxy. Du ser da at glassfiberduken blir glassaktig og nesten gjennomsiktig.
 24. Fjern sig (dette er vanskelig å fjerne etter at epoxyen har herdet)
 25. Påse at glassfiberduken ligger helt ned til underlaget.
 26. La epoxyen som du har påført herde i ca. 2-3 timer
 27. Klipp til en ny glassfiberduk og legg denne oppå den eksisterende duken som du allerede har utvætet med i epoxy
 28. Gjenta prosedyren med å utvæte denne nye glassfiberduken med epoxy, og pensle på så mye at hele duken blir gjennomvetet.
 29. Det vil trolig være tilstrekkelig med to lag med glassfiberduk.
 30. La dette herde til neste dag i ca 20 gr.
 31. Etter at dette er herdet, kan du vaske overflaten med lunkent vann og veldig forsiktig mattslipe overflaten (uten å ødelegge fibrene i glassfiberduken) og deretter legge et par strøk til med epoxy.
 32. La dette gjennomherde
 33. Hvis det er behov for å sparkle og gjøre overflaten jevnere og penere (det må du gjøre for at det skal bli ordentlig pent), må du blande en ny blanding med epoxy og tilsette litt av fyllstoffet som heter 409: https://www.westsystem.no/p/11356/409-fyllstoff-for-glassfiberpolyester
 34. Da vil du få en sparkelblanding som blir tykkere jo mer fyllstoff du har opp i epoxyen. Dra ut og jevn sparkelmassen fint utover med en plastsparkel slik at du dekker hele reparasjonsstedet. Plastsparkelen ser du her: https://www.westsystem.no/p/5706/plastikksparkel-2-stk
 35. La dette herde i minst et døgn til det blir helt hardt.
 36. Hvis nødvendig kan du sparkle en gang til med den samme blandingen.
 37. La dette herde
 38. Slip og gjør overflaten jevn og pen
 39. Skru på platen som skal stå på akterspeilet.
 40. Reparasjonen som nå er gjennomført vi forsterke aktespeilet og sørge for at dette vil tåle nye påkjenninger i tiden som kommer.
 41. Hvis du vil ha en penere finish på området som er utbedret (og det vil de fleste) enn det denne reparasjonen gir, kan du male den reparerte epoxyoverflaten med en 2-komponent maling: https://www.westsystem.no/p/12439/epifanes-polyuretane-med-farge
 42. fargekart ser du her (PU-lakk): https://www.westsystem.no/a/92/epifanes-fargekart
 43. Dette er i så fall kun for kosmetikken sin skyld.

Viktig å huske på når du jobber med West System epoxy:

 1. Doser herder og base (resin) korrekt. Det beste er å bruke doseringspumper eller vekt.Hvis du doserer feil, vil ikke epoxyen herde.
 2. Bland små mengder epoxy av gangen. Hvis du blander for mye epoxy på for lite volum, kan det gå «varmegang» i epoxyen. Da herder hele blandingen i løpet av kort tid og det kan oppstå røyk.
 3. Epoxyen bør holde romtemperatur når du skal blande den og påføre den på underlaget. West System epoxy (105 resin/205 herder) herder helt ned til + 5 grader, men vi anbefaler at det er over 12 grader når epoxyen skal herde. Jo kaldere temperatur, jo lengre tid tar det før epoxyen herder.
 4. Hvis det er kaldt, dekk til med en presenning og benytt en varmevifte.