Moringstau, slitesterkt med høy bruddstyrke, pr.m.

Et ekstremt sterkt og varig spesialtau som er produsert av polypropylene. Tauet har en meget høy bruddstyrke. Tauet brukes til utlegg av moringer og er ofte brukt til diverse formål i oppdrettsnæringen og til større bryggeanlegg. Metervare.

Fra:129,-

- +
Vipps
Beregn fraktpris

Vennligst angi destinasjon under for å regne ut fraktkostnad.

Produktnr: HES440020 Kategori:

NB! Pris pr.meter. Skal du ha 10m lengde, så velger du antall 10 stk. Skal du ha 18m velger du 18 stk. Ønsker du å bestille 2 eller flere moringstau, så må du velge totalantall til handlekurv og legge ved en kommentar om hvilke lengder du eventuelt ønsker tauet delt opp i.

Et ekstremt sterkt og varig spesialtau som er produsert av polypropylene. Tauet har en bruddstyrke på hele 6,9 tonn (20mm) eller 10,2 tonn (24mm)!

Det har høy fasthet, stabil forlengelse og har stor motstandsevne mot UV-stråling. Tauet brukes til utlegg av moringer og er også ofte brukt til diverse formål i oppdrettsnæringen og til større bryggeanlegg.

Et meget sterkt og varig moringstau

Dette er et meget robust og slitesterkt tau som vil beholde sin styrke og kvalitet i år etter år. Tauet holder svært høy kvalitet og er produsert i henhold til EN10572. Det er også testet i henhold til ISO2307. Tauet oppfyller kravene i NS9415 og NYTEK- forskriften.

Med spesielt tilpassede sjakler, moringskauser og klemmer monteres den ene enden i fortøyningsbøye, og den andre enden i en moring på bunnen av sjøen. Moringstauet låses med wireklemmer og/eller knuter i begge ender.

Fordeler med moringstau:

  • Ekstremt slitesterkt
  • Har stor bruddstyrke (20mm = 6,9 tonn / 24mm = 10,2 tonn)
  • Lang levetid (lengre enn kjetting)
  • Tæres og korroderer ikke
  • Er føyelig og behagelig
  • Moringstauet er enkelt å feste til både moring og bøye
  • Kan skjøtes og kuttes etter behov
  • Kan enkelt sages/kuttes med baufil
  • Stor motstandsevne mot UV-stråling


Et ekstremt sterkt og varig spesialtau som er produsert av polypropylene. Det har høy fasthet, stabil forlengelse og har stor motstandsevne mot UV-stråling.

Moringstau er enkelt å feste til moring og bøye

Den ene enden av moringstauet festes til moringen og den andre enden til bøya. For å feste tauet bruker man tilpassete sjakler, moringskauser og wireklemmer.

Vi fører også kjetting i ulike dimensjoner og kvaliteter, men i de fleste tilfeller vil det være mest hensiktsmessig å velge moringstau.

Hvor langt moringstau (kjetting) bør man legge?

Det er viktig at lengden på moringstauet er riktig dimensjonert etter hvor dypt det er og hvor stor båt man har. Hvis båten skal ligge på et ubeskyttet sted med mye vær og vind er hovedregelen at man skal beregne en lengde på moringstauet som er 3 ganger lenger enn vanndybden inntil 5 meter + 1 meter for hver meter dybde utover 5 meter.

Beregningstabell:

| Vanndybde 

| Lengde på moringstau 

|  3 meter

|  9 meter

|  4 meter

|  12 meter

|  5 meter

|  15 meter

|  6 meter

|  16 meter

|  7 meter

|  17 meter

|  8 meter

|  18 meter

Tabellen over er kun en retningslinje og ingen garanti for at fortøyningen er korrekt i hvert enkelt tilfelle.

Viktig å legge ut lang nok moringsline

Hvis båtplassen er utsatt for vind og dårlig vær, bør man legge ut 3 ganger vanndybden uansett. Hvis man derimot skal legge ned en moring i et område som ligger i le og som blir utsatt for lite vind, bølger og strømmer, kan man trolig redusere på lengden med moringstau i forhold til hva som er oppgitt i tabellen over. Man bør allikevel alltid bergene minst 60-70 % lengre moringsline enn hva den faktiske dybden er.

Hvis det er sand eller leire der man legger ut moringen, må man beregne at moringen graver seg ned i bunnen. Da er det viktig at man har beregnet nok lengde på tauet slik at dette kompenserer for nedgravingen av moringen.

Ved at man legger flere ekstra meter med moringstau i forhold til den reelle dybden sørger man for at båtens krefter ikke rykker i og belaster selve moringen i for stor grad. Moringstauet vil da fungere som en avlaster som tar opp kreftene fra båten.

Sjekk de omkringliggende forhold

Man må allikevel alltid beregne lengden på moringstauet etter de omkringliggende forholdene. Hvis det ligger andre båter i nærheten av ens egen bøye eller bøya skal ligge nære land, må man ta hensyn til hvor mye sin egen båt kan trekke i moringstauet og i hvor stor omkrets den kan bevege seg.

En måte å redusere lengden på moringstauet er å feste en ”Daumann” (ekstra lodd/tyngde) midt på tauet slik at vekten på moringstauet øker. Dette vil være med på å avlaste kreftene på selve moringen. Hvis du gjør dette må du bruke en større bøye.

Uansett, du må alltid huske på at det vil være en større belastning på selve moringen hvis man reduserer lengden på moringstauet. Hvis man reduserer lengden på moringstauet, kan man også kompensere med å øke vekten og størrelsen på moringen.

Undersøk bunnforholdene før du velger fortøyningsplass og legger ut moringen

Det er alltid gunstig å legge ut moringen på en plass der bunnen består av sand og mudder. Da vil moringen enkelt grave seg ned og feste seg på en god måte. Våre moringer er konstruert på en slik måte at de lett, raskt og ”automatisk” graver seg ned i et løst (sand, leire, gjørme) underlag. En moring som ”har gravd seg ned” i grunnen vil alltid sitte bedre og tåle mer belastning enn en moring som ligger på fjell og stein.

Fjell gir som regel lite feste for moringen. Steinbunn kan gi et ganske godt feste, men moringen kan alltid stå i fare for å miste sitt feste. Regelen må derfor være at hvis man legger ned en moring på stein eller fjell, må alltid størrelsen på moringen økes. Et alternativ kan også være at man fester 2 eller flere moringer sammen.

Det er også viktig å unngå at moringen legges i nærheten av en kant, sprekk eller et stup i havbunnen. Da kan moringen falle eller skli ned på dypere vann og dermed trekke tau og bøye med seg ned i dypet.

Unngå å legge moringen på rør og ledninger som ligger på havbunnen.

Før du legger ut moringen, anbefales det at du studerer sjøkartet, dykker ned og undersøker, bruker et ekkolodd eller tester ut bunnforholdene med et lodd.

123.jpg
Havet kan fort forandre seg fra å være stille og innbydende til å bli stort og kraftfullt. Da er det viktig å vite at fortøyningen man har lagt ut holder det den skal.

Det er enkelt å legge ut moringer

Våre moringer er enkle å legge ut, og dette kan enkelt gjøres fra en båt eller jolle. Du kan spare mange tusen kroner på å legge ut moringer selv i forbindelse med bryggeanlegg og båtfortøyninger. Dette er heller ikke så vanskelig og komplisert som mange tror.

Moringene som vi fører er spesiallaget for sitt formål. Moringene brukes til å feste fortøyningsbøyer og brygger til havbunnen. De er konstruert på en slik måte at de graver seg ned i havbunnen (hvis den tillater det) og holder bøya på vannoverflaten fast i riktig posisjon. Legg merke til mothakene (finnene) på moringen. Disse er korrekt dimensjonert og står i optimalt riktig vinkel for å gi moringen et maksimalt godt feste til havbunnen.

Når moringslinen eller kjettingen blir utsatt for drakrefter, vil gripetennene på moringen grave seg ned i sjøbunnen. Ved ytterligere belastning og sjøgang vil den fortsette å grave seg ned i bunnen. Moringstauet (eller kjettingen) festes til bøylen som er sveiset fast i moringen.

Moringene leveres i følgende størrelser: 6, 12, 25, 40 og 75 kg.

 
Ta kontakt med oss, så skreddersyr vi en god fortøyning til deg!

Tilleggsinformasjon

Tykkelse

, 20mm, 24mm

Andre relevante produkter