Windpaddle på Svalbard!

Sommeren 2010 padlet 4 nordmenn 16 dager langs kysten av Svalbard, nærmere bestemt rundt nordvest spitsbergen. Dette ble en velykket og opplevelsesrik og tur.

Sommeren 2010 padlet 4 nordmenn 16 dager langs kysten av Svalbard, nærmere bestemt rundt nordvest spitsbergen. Dette ble en velykket og opplevelsesrik og tur. En viktig del av det utstyret som de hadde med seg på denne spennende kajakk ekspedisjonen var WindPaddle kajakkseil.

Deltagerne fra ekspedisjonen skriver

Turen ble en suksess med 550km gjennomført på vel 16 dager. Det betyr 8-12 timers padling hver dag. Svært varierende værforhold, rå natur og 14 isbjørn observert på turen. Flere av dem nært vår leir eller våre kajakker.

Seilene ble brukt ved varierende værforhold. Med lett bris i ryggen var det en fryd å seile solo, eller to og to for å spare krefter, spise mat og slå av en prat med makkeren. Som vist på bildene festet vi styringslinene bak nakken og fikk da hendene fri til å holde vår egen åre eller kameratens båt.

Vi kan trygt si at WindPaddle sørget for at vi ikke gikk ned med mann og mus ved to anledninger. Sterke fallvinder fra breene kommer svært brått på og gjerne når man minst ønsker det. Langs norskekysten får man somregel varsel i rimelig tid før tøffe vinder kommer. Slik er det ikke alltid på Svalbard.
På kort varsel og med opp til 40 knops vind i kastene hadde vi mer enn nok med å holde oss fast i hverandres båter (2 og 2 padlere sammen), for å ri stormen av. Alene der ute på havet hadde betydd en udiskutabel kullseiling med den dramatikk dette ville fått i dette farvann – under disse forhold.
Ved bruk av et lite seil pr. “katamaran” fikk vi akkurat nok styringsfart til å holde stø kurs klar av brenninger som brøyt over skjær og forbi klipper og andre umulige landingsplasser. Uten seilene ville vind og bølger dratt oss inn til plasser som var helt uegnet for ilandstigning”.