Mange velger å lagre båten sin på en tilhenger. Dette kan være praktisk, men det er også her viktig å tenke på vektfordeling og stabilitet.
- Ved bruk at henger som lagringsplass for båten, anbefales det ofte å benytte båtstøtter for å sikre at båten ligger stabilt samt avlaste hjul og hjuloppheng.
- En god huskeregel er også å låse hengeren med en FG-godkjent lås og eventuelt en låsewire.
- Det finnes også egne tilhengerlåser som kan være fine å bruke.
Båttrekk
- For båter opp til ca. 6 meter finnes det egne spesialsydde båttrekk. Disse er spesialtilpasset slik at de beskytter hele båten, men samtidig gir rom for påhengsmotoren. Trekket festes enkelt rett under kanten av relingen og har en kantsydd, forsterket søm som holder det på plass. Båttrekket er laget av et solid og vannavvisende materiale som tåler svært mye.
- Vi anbefaler at man legger en presenning over båttrekket på vinterstid.
PRESENNINGSSTATIV
- Alle båter som skal lagres utendørs, bør dekkes til med en presenning slik at båten blir beskyttet for nedbør, skitt og fukt.
- For at man enkelt skal kunne legge presenning over båten, må man ha et presenningsstativ.
BAKKESTATIV
- Når man skal vinterlagre båten på en tilhenger, anbefales det å bruke et bakkestativ i kombinasjon med presenningen. Dette stativet sikrer at presenningen ligger over båten på en best mulig måte.
- Bakkestativet står plassert med «hovedbeina» i en A-form på bakken på hver kortside av båten/tilhengeren.
- Man fester så en mønestang mellom disse A-beina. I tillegg kan man støtte opp enkeltstående dekkstøtter etter behov.
- Et bakkestativ kan brukes til de fleste båter (ikke større seilbåter). Stativet har lav vekt, tar liten plass og er lett å frakte. De fleste bakkestativ er lett å montere, og høyden er alltid justerbar. Leveres i praktisk og solid bag.
- Et bakkestativ kan skreddersys og tilpasses alle båter.
- Et bakkestativ er satt sammen av et praktisk modulsystem, og kan skreddersys og tilpasses din båt. Alle lengder er standardisert og kommer i lengder a`1,5 meter. Dette gjør at du enkelt kan utvide stativet og tilpasse det til større båter etter behov uten å kaste noe av det gamle.
- På grunn av et praktisk klikksystem er stativene lette å montere. Det tar kun noen få minutter å sette det i sammen og ta det fra hverandre.
- Stativene kan med hell også benyttes til campingvogner, svømmebasseng eller andre gjenstander som skal dekkes til og beskyttes med presenning.
PRESENNING
- Etter at man har satt opp og montert presenningsstativet, må man dekke båten med en god presenning som passer til båtens lengde. I enkelte tilfeller (eks. seilbåter) benytter man to eller flere presenninger).
- Det lønner seg alltid å benytte en sterk, smidig og holdbar presenning som ikke går i stykker i løpet av vinteren, og som du kan bruke i flere sesonger.
- Lett-presenninger på ca. 100-150 gr/m² er greie presenninger for å dekke til gjenstander som ikke blir utsatt for store påkjenninger, for eksempel beskyttelse av ved, hagemøbler etc. For opplag av båt anbefaler vi en sterkere kvalitet.
- Armerte presenninger fra 180 til 260 gr/m² er ofte gunstige å bruke til tildekking og beskyttelse av båter. Dette er prisgunstige presenninger som tåler både mye strekk og store påkjenninger.
- For bruk til båter som står plassert på utsatte steder, anbefales det å bruke en presenningstykkelse på minst 260 gr/m². Da vil du ha en god presenning i forhold til vekt, soliditet og pris.
- Det anbefales å bruke hvite og transparente presenninger da disse slipper lys inn i båten. Dette gjør det mulig å arbeide og oppholde seg i båten eller under presenningen uten å måtte benytte kunstig lys.
Å feste presenningen riktig
- Uansett hvilken type presenning du velger, er det viktig at du fester og sikrer den på en riktig og egnet måte.
- Det er viktig at ikke presenningen blir utsatt for mye rykk og bråe kast.
- Presenningen bør ha god helning slik at regn og snø enkelt renner av og vekk fra overflaten, og den bør ikke ha unødvendig stort vindfang.
- Unngå at presenningen blafrer unødvendig over tid og uten tilsyn. Dette kan unngås ved blant annet å benytte strikker som festemidler. Da vil strikkene ta opp mye av kreftene og bevegelsene istedenfor at veven og maljene i presenningen blir utsatt for unødvendige rykk, strekk og kraft.
- Uansett bør du også kjøpe inn og bruke et egnet presenningstau. Dette koster lite, men betyr mye.
- Mange fester fylte kanner og lodd i presenningen for at den skal holde seg stram og fin. Dette er bra, men det anbefales ikke å feste loddene direkte i maljene. Da blir vektbelastningen på den enkelte malje for stor og den kan gå i stykker. Tre heller et tau gjennom alle maljene og heng loddene opp i dette tauet. Da blir vekten jevnere fordelt mellom maljene og presenningen vil vare lengere.
Ventilasjon er viktig
- Det er viktig å sørge for god ventilasjon under vinterlagringen. Luften skal kunne sirkulere i båten. Hvis ikke kan det oppstå mye fukt som kan skade båten og inventaret i løpet av vintersesongen.
- Det bør være en liten åpning i presenningen foran og bak på båten som sikrer luftgjennomstrømning.
- La dører og luker være åpne, så unngår du kondens og mugg. Dette gjelder også luken til motorrommet.
Generelt
Det finnes også en rekke andre gode råd når det gjelder vinteropplag av seilbåter. Alle disse kan du lese her; vinterlagring av båt
Når det gjelder klargjøring av motoren før vinteren, kan du lese det du trenger å vite her: Vinterkonservering av utenbordsmotorer
Hvis du har spørsmål og/eller trenger råd, ikke vær redd for å ta kontakt med oss.