Valg av utstyr når du kjøper kajakk

Når du går til anskaffelse av en kajakk trenger du også noe utstyr for å kunne ta full glede av den. Dessuten er det viktig å tenke på sikkerheten. Det viktigste utstyret du trenger er padleåre og vest. Dessuten er det nyttig å ha et spruttrekk. Hvis du har spørsmål om utstyr og om hva…

Nedenfor har vi veldig kort satt opp en oversikt over viktig utstyr og noen punkter som kan være ok å tenke på når du skal kjøpe kajakk. NB! Dette er ikke noen fullstendig liste over alt man må tenke på, men en god hjelp og en inspirasjon når man skal kjøpe kajakk eller man skal på padletur.

Padleåre

valgutst01.jpgDet finnes mange ulike padleårer å velge mellom. Disse er laget i ulike materialer, de har ulike former og de har ulike størrelser på bladene. Vi skiller mellom tradisjonelle årer og Ving- og ”Bend Shaft” årer. Padleårer er produsert i plast, aluminium og carbon eller kombinasjoner av disse materialene. De fleste som skaffer seg kajakk for første gang og/eller bruker kajakken til rekerasjon og mosjonsbruk er mest tjent med en tradisjonell padleåre. Vårt tips er at det kan være lurt å legge litt ekstra penger i en god padleåre. Det vil du ha glede av hver gang du padler, og helt sikkert ikke angre på. Husk, padleåren er kajakkens propell.

Padlevest

valgutst02.jpgÅ ha på seg vest når man padler er obligatorisk. En padlevest skal sitte godt på kroppen og være behagelig å ha på seg når man padler. Vesten skal også være beregnet til din kroppsvekt.

Spruttrekk

valgutst03.jpgPå godværsdager klarer man seg uten spruttrekk, men dette er allikevel en type utstyr som vi mener du er tjent med å ha. Med en gang det begynner å blåse litt og det oppstår bølger vil du sette pris på spruttrekket. Det beskytter deg for vann og dessuten så holder du deg varmere når du bruker et spruttrekk.

Sikkerhetsutstyr

Når du skal på padletur er det veldig viktig at du tar med deg ulikt sikkerhetsutstyr. Det viktigste er åresnor, årepose og pumpe. Disse sikkerhetsproduktene er ”ABC”, og må alltid være med på tur. Åresnoren er festet til padleåren og kajakken, og sikrer at du ikke mister åren hvis uhellet skulle inntreffe. Hvis du mister padleåren din kan dette få alvorlige konsekvenser. En åresnor er en billig og god forsikring.

Hvis du går rundt med kajakken vil åreposen være en stor og helt avgjørende hjelp for at du skal kunne komme deg opp i kajakken igjen. Du kan kjøpe 2 ulike typer åreposer, en til å blåse opp og en som består av et fast element, alltid klar til bruk.

Pumpen er også meget viktig, den bruker du til å tømme kajakken for vann.

Det kan også være svært gunstig å ha med seg en ekstra padleåre når man er på padletur. Det kan skje at din padleåre knekker eller blir skadet på turen.

valgutst04.jpg valgutst05.jpg valgutst06.jpg
ÅreposeÅresnorPumpe

Annet sikkerhetsutstyr som er lurt å ha er svamp, kart, kompass, lanterne, slepeline, kniv, førstehjelpspakke og en vanntett sekk. Husk også solkrem, solbriller og en cap på hodet hvis du ikke har en tykk hårmanke. Husk, solen kan ta hardt når du er på vannet. Ekstra klær bør alltid ligge i en vanntett pakksekk.

En smart ting er å ha en dekksbag på dekket. I denne kan du ha sikkerhetsutstyr, mat og andre viktige gjenstander i.

valgutst07.jpg valgutst08.jpg valgutst07.jpg valgutst11.jpg valgutst10.jpg
DekksbagLanterneKompassSlepelineCap

Bekledning

Du må alltid kle deg etter hvordan været er og ikke minst i forhold til vanntemperaturen. Om sommeren er det greit nok å bruke vanlig trenings- eller turtøy, men ha alltid med ekstra skift i tilfelle du blir våt. Hvis du ønsker å være ekstra komfortabel i kajakken, finnes det lette, vindtette og smidige kajakkbukser- og jakker. Dette trenger ikke koste så mye, og kan være vel verdt pengene.

Hvis vi skal anbefale deg noe som du garantert vil ta stor glede av så er det padlesko og padlehansker i neoprene. Dette er noe du vil ha stor nytte av året rundt. Neoprene har den egenskapen at du forblir varm selv om skoene og hanskene blir våte.

Padleskoene kommer ekstra til nytte når du går opp i og ut av kajakken. De forhindrer deg i å kutte deg opp på spisse steiner og svaberg. Dessuten blir du ikke kald på bena. Mange opplever at man kan få gnagsår i hånden hvis man ikke har padlet på en stund. Dette unngår du hvis du bruker hansker. Dessuten vil et par neoprenehansker holde deg varm og god på hendene. Det er viktig.

valgutst13.jpg valgutst14.jpg valgutst15.jpg valgutst16.jpg
PadlehanskerPadleskoPadlejakkePadlebukse

Tørrdrakt

valgutst12.jpgHvis du skal padle på kalde årstider og/eller det er kaldt i vannet vil vi på det sterkeste anbefale deg en tørrdrakt.En god tørrdrakt trenger ikke koste så mye som du tror, og du vil raskt erfare hvor utrolig godt det er å benytte denne på kalde dager. Dessuten gir den deg en ekstra sikkerhet. Under tørrdrakten har man på seg ull og/eller fleece.Ved hjelp av en tørrdrakt kan du forlenge padlesesongen til faktisk talt hele året. Det er verdt å tenke på!

Vanntette pakksekker

Hvis du skal ha med deg klær og annen bagasje når du skal padle kajakk, anbefaler vi deg å kjøpe et par vanntette pakksekker. Disse er rimelige og finnes i mange størrelser. Noen er også gjennomsiktige eller har vinduer slik at du enkelt kan se hva som ligger inne i dem. De vanntette sekkene har enkle lukkemekanismer og garanterer at det du har med deg forblir tørt. Sekkene er lange og avlange slik at de er enkle å pakke med seg i kajakken. De kan også plasseres på for- eller akterdekket

valgutst17.jpg valgutst18.jpg valgutst19.jpg valgutst20.jpg
Vanntette pakksekker i ulike varianterPadlebag

Transport av kajakken

valgutst21.jpgNår du skal frakte kajakken med bil bør du bruke et kajakkstativ. Da er du sikret at kajakken ligger trygt og ikke blir skadet. Du spenner den fast med to festeremmer. Det finnes flere ulike og gode kajakkstativer på markedet. Hvis du er alene, kan det også være gunstig å benytte en ”lastehjelp” slik at du enkelt får kajakken opp på biltaket. Dette er en billig og smart investering.

valgutst22.jpgNår du skal frakte kajakken på land, eks. fra bilen eller hytta til vannet er det anbefalt å bruke en kajakktralle. Du legger kajakken enkelt opp i trallen, spenner den fast og vips, så triller du kajakken lekende lett av gårde uten å måtte bruke mye krefter.

Annet praktisk utstyr

Det finnes mye utstyr man kan kjøpe for at padleturen skal bli ekstra vellykket. Eksempler på dette er:

Kamerabag, kajakkseil, ekstra sete med høy rygg, cockpittrekk, karabinkroker, drikkebag, oppbevaringsbag til padleåren, neoprenlue, padlemuffe m/mer.