Det finnes mange ulike typer fortøyningsbøyer på markedet. West System Norge AS fører flere ulike kvaliteter. Som regel får man hva man betaler for, men i vår butikk har vi konsekvent valgt å føre bøyer i god kvalitet, men til riktige priser. Våre fagfolk vil alltid kunne hjelpe deg til å finne ut hvilken bøye…
Ulike bøyer
Det finnes mange ulike typer fortøyningsbøyer på markedet. West System Norge AS fører flere ulike kvaliteter. Som regel får man hva man betaler for, men i vår butikk har vi konsekvent valgt å føre bøyer i god kvalitet, men til riktige priser.
Våre fagfolk vil alltid kunne hjelpe deg til å finne ut hvilken bøye og hva slags fortøyningsutstyr som du vil være mest tjent med.
Bøya må være stor nok
Bøya må være stor nok og ha nok oppdrift til å ikke bli dratt ned under vann på grunn av vekten av moringen og moringstauet (eller kjettingen). Hvis du velger å bruke kjetting må du huske at det vil vokse blåskjell etc. på denne. Dette vil medføre ekstra vekt på bøya.
Bøya skal flyte godt slik at den avlaster selve moringen. Dersom bøya ligger for tungt i vannet eller er punktert bør den ikke brukes. Minst 60 % av bøya bør flyte over vannflaten.
Hvordan feste båten til bøya
Ikke fortøy båten i det øyet som er på toppen av fortøyningsbøya (gripe-ringen). Dette øyet skal kun brukes for å få tak i selve bøya når man skal fortøye. Båten ligger best og tryggest om den er festet i sjakkelen (som er festet til ringen) under bøya der også moringstauet er festet. Dette gir en bedre og riktigere avfjæring, og kreftene fra selve båten vil i større grad virke på moringstauet i stedet for på selve bøya.
Bildet over til høyre viser hvordan de ulike fortøyningsdelene skal festes til hverandre. Vi hjelper deg å skreddersy den fortøyningen som passer best til din båt eller brygge.
Vi fører mange ulike fortøyningsbøyer (finnes i flere størrelser og farger):
Oppblåsbare fortøyningsbøyer med kort eller langt gripejern
Polyform fortøyningsbøyer med gjennomgående og varmgalvanisert jern.
Kort eller lang gripering i toppen og svivel i bunnen.
Finnes med følgende omkrets: 50”, 60”, 75”
Farge: Oransje og hvit
Punkteringsfrie fortøyningsbøyer – kort eller lang gripering
Bøyene har gjennomgående og varmgalvanisert jern.
Kort eller lang gripering i toppen og svivel i bunnen. Produsert av Bacell-skum med 100 % lukkede celler. Punkteringssikker og synkefri.
Laget i UV bestandig materialer. Gjennomfarget gul eller rød.
Finnes med følgende omkrets: 30” og 40”
Farger: Gul og oransje med blå stripe
Fortøyningsbøye hardplast – Oransje
Denne bøyeserien er synkefri og blir brukt til fortøyninger, markering av fiskeutstyr og oppdrettsanlegg, kabler, rørgater og andre installasjoner i overflaten eller under vann. Bøyene er bygget opp av et rotasjonsstøpt PE-skall som er fylt med polystyrenskum (EPS).
Bøyene leveres med varmgalvanisert armatur med svivel. Kort gripering
Leveres i følgende størrelser:
40 liter = netto oppdrift på 38 kg
106 liter = netto oppdrift på 94 kg
Farge: Oransje
DeLuxe bøyer i polyethylenplast
Disse bøyene leveres i ulike former og i størrelse fra 35 til 240 liter. Dette er de desidert beste bøyene som finnes i markedet, men de er også noe dyrere enn andre bøyer. Hvis man skal legge ut en fortøyningsbøye som skal vare i mange, mange år, bør man absolutt vurdere denne typen.
Bøya har et ytterskall av slagfast polyetylenplast og er fylt med ekspandert polystyren (EPS). Ved kollisjon eller annet slag beholder bøyen full oppdrift selv om bøyen er skadet. Den er med andre ord usynkbar. Polystyren er et freonfritt gjenvinnbart plastmateriale med gode flyteegenskaper.
Polyetylen er et miljøvennlig og gjenvinnbart plastmateriale som har blitt benyttet til marine formål i lang tid. Bøyene har lange gripe-ringer i ulike lengder
Finnes i følgende størrelser, 35, 60, 120, 180 og 240 liter
Farge: Rød
Tips om bøyer
Bøya må være stor nok og ha tilstrekkelig oppdrift til å ikke bli dratt ned under vann av vekten av moringen, moringstauet (kjettingen), sjakler, kauser etc. Hvis du velger å bruke kjetting må du huske at det vil vokse blåskjell etc. på denne. Dette vil medføre ekstra vekt på bøya.
Bøya skal flyte godt slik at den avlaster selve moringen. Dersom bøya ligger for tungt i vannet eller er punktert bør den ikke brukes.
Bøya skal flyte godt i vannet og minst 60 % av den skal ligge over vannoverflaten.
Ikke pump fortøyningsbøya for full av luft
Vær varsom når du fyller bøya med luft. Hvis du pumper for mye luft i bøya kan dette være med på å skade den.
Velg fortøyningsutstyr som tåler tøffe værforhold
Vinter med is og snø kan sette både brygger og fortøyninger på prøve.