Teknikk for liming med West System

Påfør en ufortykket standard Resin / Herder blanding på overflatene som skal limes. Dette kalles å væte ut overflaten. Resin / Herder blandingen kan påføres med enten en liten kost der det er vanskelig tilgang, eller en rull på større områder. Epoxy-blandingen kan skreddersys for spesielle jobber med å tilsette forskjellig mengde fyllstoff.

Utvæting

Påfør epoxyblandingen ved hjelp av en pensel eller rull (art. 800) dersom du ønsker en vanntett overflate eller du ønsker å mette porøse overflater med epoxy for videre bearbeiding. Først bør man påføre epoxyblandingen på porøse overflater som f.eks. endeved.

Epoxyen trenger inn i trefibrene og eliminerer derved uttørring av selve limfugen. Utvæting bør også foretas ved sparkling og fylling.En piperenser eller sprøyte kan brukes på vanskelig tilgjengelige steder som hull, sprekker etc.

Tilføring av fyllere / liming og laminering

Neste skritt er påføring av fortykket epoxy. Etter at “første strøk” er påført overflatene, blander man inn det ønskede fyllstoff inntil man har oppnådd ønsket konsistens på blandingen. Bruk blandepinnen og påfør rikelig med epoxy til en av flatene som skal limes. Fest delene sammen midlertidig til epoxyen er herdet. Bruk bare så mye trykk at epoxyen såvidt tyter ut mellom flatene.

Fyllere med høy tetthet (art. 403 / 404 / 406) brukes vanligvis der man ønsker ekstra styrke i limfugene og til gapfyllende limoperasjoner. Denne fyllertypen er hard å slipe etter herding.

Fyller med lav tetthet (art. 407 / 410) brukes til lettvekt strukturell liming der man ønsker å forme eller å slipe epoxyen. Sparkel og fyllmasse etc.

Egenskapene kan varieres ved kombinasjoner av forskjellige fyllstoffer.

Blandingen bør være tykk nok til å fylle alle ujevnheter mellom limflatene uten at den siger. Desto mer ujevn overflatene er desto tykkere bør blandingen være. Sprøyten kan brukes med fortykket epoxy til å fylle hull og sprekker etc. Lag hullet i sprøytespissen tilpasset hullet eller sprekken du ønsker å fylle.

Epoxy-blandingen kan skreddersys for spesielle jobber med å tilsette forskjellig mengde fyllstoff – som illutrasjonen over viser.

Innfesting / liming med hulkil

En hulkil består av en epoxy fortykket med fyllstoff. Hulkilen er meget anvendelig for sammenføyning der deler med forskjellige vinkler skal limes sammen. F.eks. et skott som danner ulik vinkel med en skrogside. Inventar, f.eks. skap, køyer, skillevegger og seter kan instaleres eller repareres ved bruk av hulkil. Hulkilen er svært godt egnet når det gjelder sammenføyning av tre, kryssfiner, polyester etc. Den er ypperlig til sammenliming av forskjellige deler fordi limflatens areal økes vesentlig, og dermed også styrken.

I alle vinkler som skal dekkes med glassduk bør det legges en hulkil i hjørner for å støtte opp glass-duken. 

For å lage hulkilen bruker man standardblandingen WEST SYSTEM Resin / Herder og en egnet fyller. (art. 403/ 404/ 406 eller den spesielle hulkileblanding 405). Målsettingen er å lage en best mulig limfuge, så sterk at eventuelle brudd i sammenføyningene vil skje i trefibrene og ikke i hulkilen.

En fullstendig orientering om hulkilmetoden står beskrevet i kapittel 9 i boka ” The Gougeon Brothers On Boat Construction “.

Fremgangsmåte

1. Klargjøring

Før du blander ut epoxyen bør du forsikre deg om at alle delene som skal limes sammen passer godt og at overflaten er klargjort. Tildekk områder der du ønsker å unngå limsøl.

2. Utvæting

Påfør en ufortykket standard Resin / Herder blanding på overflatene som skal limes.Dette kalles å væte ut overflaten. Resin / Herder blandingen kan påføres med enten en liten kost der det er vanskelig tilgang, eller en rull på større områder.

Fortsett umiddelbart med følgende fremgangsmåte:

3. Påføring av fortykket epoxy

Modifiser Resin / Herder blandingen ved å blande inn fyllstoff inntil den er tilsrekkelig tykk til at den vil fylle alle ujevnheter i overflatene du skal lime sammen. Påfør et jevnt lag med den fortykkede epoxyen på en av overflatene som skal sammenlimes. Fortykket epoxy kan påføres umiddelbart etter at overflatene er utvætet eller før epoxyen har herdet.

4. Tvinger

g115.gifNår delene som skal sammenlimes er i riktig posisjon kan man feste tvinger eller lignende for å holde delene på plass. Bruk bare så mye press at det tyter ut litt epoxy mellom limflatene. Det er en indikasjon på at det er god kontakt mellom epoxyen og limflatene. Sørg for at det ikke påføres så mye press at all epoxyen tyter ut mellom limflatene.

Der hvor man f.eks. bruker tvinger på områder dekket med epoxy bør man legge plast eller PEEL PLY (art. nr. 775) for å unngå at tvingene fester seg til underlaget.

Til slutt fjerner man overskytende epoxy.