Skifte av girolje på utenbordsmotoren

Det å skifte girolje på motoren er ikke så vanskelig som det kanskje kan virke som. Under følger det en brukerveiledning som forklarer hvordan du gjør dette.

Til hver motor finnes det en instruksjonsbok som inneholder detaljert informasjon om hvordan du skal vedlikeholde den. Det er denne du skal følge, og det er viktig at du leser den.

Pkt. 1

Først av alt, sett motoren i oppreist og rett stilling.

Lokaliser de øverste og nederste ”Fill & Drain Plugs”. Plasser en plastbolle eller lignende under motoren slik at den brukte oljen kan renne ned her.

Pkt. 2

Fjern ”BOTTOM drain plug” (den nederste, ikke den øverste.). Nå vil oljen begynne å dryppe/renne ut, litt etter litt.

Pkt. 3

Neste skritt er å fjerne ”TOP drain plug”. Dette vil frigjøre vakuumet som eksisterer i motoren, og gjøre det mulig for oljen å renne fritt ut fra det nederste hullet.

Pkt. 4

La all oljen fra motoren renne ut. Dette tar ca. 5-10 minutter. Et godt tips er å bytte pakningene på de to skruene.

Hvis du ser at fargen på oljen er grå eller lys brun, er det høyst sannsynlig vann i oljen. Da bør du ta kontakt med et verksted som kan reparere motoren din.

Pkt. 5

Når all den gamle oljen har rent ut, er det på tide å fylle på ny olje. For å kunne gjøre dette skal du sette oljetuben opp til det nederste hullet og langsomt presse på oljetuben/kannen. Hvis du har en liten motor, klarer du å presse inn giroljen direkte fra tuben. Hvis du har en større motor, bør du benytte en oljepumpe.

Pkt. 6

Fortsett med å fylle olje på inntil det renner olje ut fra det øverste hullet.

Pkt. 7

Når oljen kommer ut av det øverste hullet, skal du skru lukkeskruen på igjen mens du holder oppå det nederste hullet med fingeren.

Pkt. 8

Deretter skal du fjerne fingeren fra det nederste hullet og så raskt som mulig skru lukkeskruen på også her.

Nå er jobben gjort, og nå er motoren igjen klar for mange gode timer på sjøen.