Reparasjon av store gjennomgående hull/sprekker i en glassfiberbåt

Reparasjon av store gjennomgående hull/sprekker i en glassfiberbåt Slik gjør du: Slik gjør du: Ved hjelp av West …

Reparasjon av store gjennomgående hull/sprekker i en glassfiberbåt

Slik gjør du:

 • Hvis mulig, prøv å dekke hullet fra innsiden med papp, treverk, plast etc, men alltid med plast innerst mot skadestedet.
 • Hvis det er en liten sprekk, og du kommer til kan du benytte en bred pakketape
 • Snu deretter båten på hode

Slik gjør du:

 1. Fjerne alt som er løst i og rundt skadestedet.
 2. Rengjøre området rundt skaden med en god avfetningsvæske.
 3. Tape med en maskeringstape rundt skadestedet, godt utenfor selve sprekkene og hullene, hele veien rundt skadene.
 4. Mattslip med sandpapir, korning nr. 150-180.
 5. Fjern alt slipestøvet
 6. Du har på forhånd lagt et materiale med plast på baksiden av skadestedet, på innsiden av båten slik at ikke glassfiberduken synker ned og epoxy etc. tyter ut på innsiden mens du reparerer.
 7. Klipp til en egnet biaxial glassfiberduk slik at denne dekker hele skadestedet med minst relativt stor overlapp. Det er viktig at glassfiberduken får et godt areal å feste på, på utsiden av området som er skadet (selve hullet).
 8. Lag en blanding av West System epoxy (Resin og Herder). Husk, bland i riktig mengdeforhold: 5 deler Resin til 1 del Herder. Bland litt og ikke for store mengder om gangen. Det er viktig at epoxyen blandes i riktig forhold, les bruksanvisningen!
 9. Pensle den ferdigblandete epoxyen oppå hele skadestedet og inntil tapen som du allerede har lagt rundt området.
 10. Legg deretter den ferdigklipte glassfiberduken oppå epoxyen som du nettopp har smurt på. Denne vil da klistre seg inntil epoxyen på skroget og dekke hullene/sprekkene.
 11. Bruk pensel og smør på mer epoxy på glassfiberduken slik at denne blir utmettet med epoxy. Du ser da at glassfiberduken blir glassaktig og nesten gjennomsiktig. Ikke smør på så mye at duken blir for tung og det begynner å dryppe epoxy fra den. Bruk pensel og plastsparkel.
 12. Fjern sig og ujevnheter  (dette er vanskelig å fjerne etter at epoxyen har herdet).
 13. La epoxyen som du har påført herde i ca. 2-3 timer i romtemperatur.
 14. Klipp til en ny glassfiberduk og legg denne oppå den eksisterende duken som du allerede har utvætet med i epoxy. Det er fint hvis du kan legge denne duken i en annen vinkel enn det du gjorde med det første laget. Da vil glassfibertrådene bære krefter/last i flere ulike vinkler.
 15. Gjenta prosedyren med å utvæte denne nye glassfiberduken med epoxy. Se også annen tilleggsinformasjon om legging av glassfiberduk og epoxy.
 16. Hvor mange lag med glassfiberduk man skal legge avhenger av størrelsen på skaden og hvor stort hullet/sprekken er. Av og til holder det med å legge 2 lag, andre ganger må man legge 4-7 lag.
 17. La lagene med glassfiberduk og epoxy herde 2-3 dager i ca 20 gr.
 18. Hvis det er behov for å sparkle og gjøre overflaten jevnere og penere, kan du blande en ny blanding med epoxy og tilsette litt av fyllstoffet som heter 409. Da vil du få en sparkelblanding som blir tykkere jo mer fyllstoff du har opp i epoxyen. Dra ut og jevn sparkelmassen fint utover reparasjonsstedet med en plastsparkel slik at du dekker hele området som du skal utbedre.
 19. La dette herde i minst et døgn til det blir helt hardt.
 20. Slip og gjør overflaten jevn og pen
 21. Hvis du ønsker kan du gjenta den samme prosedyren fra innsiden. Her vil det trolig være nok å kun legge 1-2 lag med glassfiberduk + den samme sparkelblandingen som du har benyttet på utsiden.
 22. Deretter sliper du overflaten slik at det også her blir pent.
 23. Hvis du vil ha en enda penere finish enn det denne reparasjonen gir, kan du påføre gelcoat i riktig farge utenpå epoxyen, men dette er ikke påkrevet. Dette er i så fall  kun for kosmetikken sin skyld.
 24. Hvis du kun har reparert båten på utsiden under vannlinjen, trenger du ikke tenke på noe gelcoat. Da skal du kun legge 2-komp. primer og bunnstoff før du sjøsetter.
 25. Generelt: Hvis du ønsker å brushe opp hele båten din slik at den blir blank og pen, anbefaler vi i de fleste tilfeller å påføre 2-3 strøk med 2 komponent polyuretane- maling i den fargen du ønsker. Dette gir en svært pen, blank og holdbar overflate.

Ved hjelp av West System epoxy, fyllstoff og egnet glassfiberduk kan man ganske enkelt reparere en båt som har gjennomgående store hull og sprekker.