Påvising og utbedring av råteskader

Råte er det mest vanlige problem når det gjelder gamle trebåter. Reparasjoner som følge av råteskader utbedres effektivt ved hjelp av WEST SYSTEM epoxy.

Fjerning av råttent treverk – og ifylling av epoxy

g116.gifBruk et stemjern eller lignende til å fjerne alt råttent treverk i det angrepne området. Dersom det kun er små områder/ hull som skal repareres er det tilstrekkelig å reparere med fortykket epoxy. Ved større hull må man legge inn et større stykke tre som passer noenlunde til hullet. Hullet blir da delvis fylt med tre, dels med epoxy.

Når epoxyen herdes utvikles det varme, og det er begrenset hvor mye epoxy man kan legge samtidig. Man bør ikke legge tykkere lag enn 12 mm og ikke større samlet volum enn størrelsen på en golfball. Med tykkere lag eller større volum vil varmeutviklingen gjøre epoxyen porøs og den vil derved miste mye av sin styrke. Dersom man skal fylle store hull og fordypninger bør man gå fram i etapper.Fylling med bare epoxy

g117.gifSmå hull kan fylles med epoxy på følgende måte:

  1. Se etter at treverket er friskt og tørt.
  2. Stryk alle sider og bunnen med blandingen av Resin / Herder.
  3. Tilsett epoxyblandingen fyllstoff 406, 404 eller 403 til en konsistens omtrent som peanøttsmør.

Fyll hullet ved hjelp av sparkel e.l. Stryk av så fyllingen blir jevn med overflaten omkring. Ta bort overflødig epoxy før den herder.

La epoxyen herde godt før man pusser med sandpapir.