Hvorfor velge ull?

Når gradestokken kryper nedover, eller du er aktiv og blir fuktig på kroppen, er det viktig å tenke på hva du har innerst mot huden. Langfibret merinoull, som er hovedfiberen i alle plaggene til Devold®, er et miljøvennlig og fornybart materiale, med helt enestående egenskaper. Merinofiberen er naturens eget mirakel. Den gir plagg som kan…

Hvorfor bør du velge ull innerst mot huden?

Du blir raskt varm, men blir ikke overopphetet pga de eksepsjonelle pusteegenskapene til stoffet. Plagg i ren merinoull egner seg derfor godt til de fleste aktiviteter – uavhengig om det er sommer eller vinter.

Fuktabsorpsjon  

Merinoull isolerer mot kulde og holder deg varm selv om du blir våt eller fuktig. Dette skyldes blant annet at merinoull er svært hydrofil, og kan absorbere store mengder fuktighet i forhold til syntetiske fibre. Den kan inneholde opp til 35 % fuktighet, før den føles våt. Det vil si, at et plagg av 100 % merinoull kan suge opp fuktighet tilsvarende 35 % av plaggets egenvekt, uten at det føles vått. I tillegg vil ull generere varme når den absorberer fuktighet. Dette gjør at du føler deg tørrere i ull, og er grunnen til at selv fuktige ullklær varmer. Ved å bruke ull innerst mot huden reduserer du faren for å bli nedkjølt. En vil merke dette spesielt godt dersom en er i aktivitet og blir fuktig på kroppen, for så å ta seg en pause.

Isolasjonsevne  

Plagg av merinoull har høy isolasjonsevne. Merinofibrene er svært krusete, og denne strukturen gjør at det er millioner av småluftlommer som stenger inne kroppsvarmen, og skaper en buffersone mot kulden.

Temperaturregulering

Merinoull har naturlige temperaturregulerende egenskaper. Den regulerer temperaturen ved å absorbere og slippe ut fuktighet. Når det er kaldt og den tørre ullen absorberer fuktighet, vil det bli satt i gang en prosess der ullen genere­rer varme. Dette fenomenet er kjent som ”heat of sorption”. Dersom det er varmt vil ullen sørge for å regulere tempera­turen ved å kjøle ned ved fordamping. Dette er samme prin­sippet som kroppen vår bruker; vi svetter for å kjøle oss ned. Ull regulerer på denne måten kroppstemperaturen, og hjelper deg til å holde en jevn temperatur.

Odør kontroll

Merinoull har en permanent naturlig resistens mot vekst av mikroorganismer og odør, og kan brukes i flere dager uten å lukte. Årsaken er en kombinasjon av merinoullens utmerkede evne til raskt å absorbere svette og la den fordampe, og at fibrene har en negativt ladet, skjellete overflate. Bakteriene som fører til vond lukt, trives best på en glatt, positivt ladet overflate slik som syntetiske fibre har. De fleste syntetiske fibre kan faktisk øke graden vond lukt fordi de skaper en grobunn for bakterier. Svette i seg selv har ingen lukt, men over tid vil bakterier utvikle seg og skape ubehagelig lukt.