Hvordan reparere en bulk i polyetylenkajakk – med en hårføner.

Du trenger: en hårføner Hvis du av en eller annen grunn har fått en bulk i din favorittkajakk – ikke bekymr deg – selv om bulken er stor eller dyp, og det kan se ut som om kajakken aldri vil få riktig form igjen. Hvis du har en hårføner så kan du enkelt reparere kajakken.

Bulker forekommer. Det ligger i materialets natur, spesielt på 1-lags polyetylenkajakker. Kajakker med flere lag kan også bli bulket, men bulkene er ofte mindre og repareres med samme metode. De mest vanlige bulkene forekommer når kajakken ligger på biltaket (ofte uten egnet kajakkstativ). Kajakken ligger på biltaket hele dagen i sola og varmes opp mens du er på vei til ditt padleparadis. Siden du ikke vil miste kajakken på veien, så strammer du den litt for godt fast. Dette resulterer ofte i bulker under kajakken.

Siden polyetylen har et innebygd “minne” i molekylene, så prøver det faktisk selv å returnere til sin opprinnelige form. Det trenger bare litt hjelp i form av varme og kjærlighet for å komme dit.

Start med å varme opp området hvor bulken er med hårføneren. Ikke hold den for nær slik at det blir for varmt. Når plasten har blitt varmet opp kan du starte med å legge press på bulken slik at plasten returnerer til sin normale form. Du må nok fortsatt bruke hårføneren mens du gjør dette, så det kan være greit med litt hjelp fra en venn.

Plasten skal aldri bli så varm at du ikke klarer å ta på den, eller at den begynner å smelte. Det er derfor vi anbefaler en hårføner fremfor en varmluftspistol (som man ofte bruker når man skal skrape maling).

Etter 10-20 minutter bør du ha klart å rette ut bulken slik at kajakken ser ut som før, og du er klar til å komme deg ut på vannet.

Vi anbefaler at du lagrer kajakken i skyggen (evt. dekker den med en presenning) og bruker gode kajakkstativer under transport.