Hvordan bytte mansjett og latex sokker på tørrdrakt

Latex og neoprenmansjetter er utsatte punker på alle tørrdrakter. Det er aldri garanti på mansjetter og sokker i latex eller neopren, men disse er lette og reparer eller bytte.

Dette trenger du:

Steg 1. Sjekk og fjern gammel mansjett

Om den tidligere latex mansjetten er i god stand ved innfestningen til drakten kan den nye limes på den gamle. Da er det viktig å la det være igjen ca 2-3cm av den gamle mansjetten når den klippes av. Da vil det være nok materialet igjen til å lime den nye mansjetten på.

NB: Aldri klipp i stoffet til tørrdrakten.

Om den gamle mansjetten er helt ødelagt må hele fjernes fra drakten. Bruk en hårføner på den gamle mansjetten, det vil svekke latexen og gjøre det enkelte å rive den av. Du trenger ikke fjerne gammelt lim, det kan limes over når du fester den nye mansjetten.

Steg 2. Tre drakten over en form

Når du skal lime på ny mansjett er det viktig å ha en form du kan tre tørrdrakten over som passer fint med diameter på åpningen i drakten. Det kan være alt fra plastflasker, blomsterpotter osv. Man kan også lage egne former av minicell foam (som er vist i videoen over). Før du trer drakten over formen burde den dekkes med glatt pakketape (dette hindrer Aquasure å hefte til formen). Det er viktig at drakten sitter godt rundt formen.

NB: Vi anbefaler ikke å bruke en kon form da drakten kan skli under reparasjonen.

Steg 3. Plassering av drakten på formen

Tørrdrakten burde plasseres slik at 3-5cm av formen er synlig over kanten av drakten eller latex kanten som er igjen. Som vist på bildet under:

Steg 4. Plassering av ny mansjett

Den nye mansjetten tres over formen og den gamle mansjetten slik at den overlapper hele kanten.Tre ett strikk over ned nye mansjetten der kanten fra den gamle mansjetten stopper.

NB: La strikken være plassert der helt til reparasjonen er ferdig.

Steg. 5. Brett opp den nye mansjetten

Brett den nye mansjetten over strikken slik at kanten til den gamle mansjetten er synlig.

Steg 6. Klargjøring av overflaten

Puss overflaten på den gamle mansjetten med 150-180 kornet sandpapir slik at latexen blir matt i fargen. Vask overflaten med Akselerator X eller Aceton.

Steg 7. Påfør lim

Nå som overflaten er klar for lim finnes det forskjellige teknikker:

1.

Bland Akselerator X med Aquasure, 3 deler Aquasure og 1 del Akselerator X. Akselerator X akselererer herdetiden til ca 2 timer. Vi anbefaler å bruke Aquasure med Akselerator X fordi det gjør lim konsistensen tynnere så den enkelt kan påføres med pensel og herder raskere.

2.

Påfør Aquasure uten Akselerator X. Aquasure har en tykk konsistens, så påføring uten av den blandes med Akselerator X burde gjøres med blandepinne eller en smørekniv.

Uansett hvilken metode du bruker burde det påføres et tynt lag på både den gamle og nye latexen.

Steg 8. Brett den nye mansjetten

Om du har brukt Akselerator X, vent ca 30min før du bretter den nye mansjetten over den gamle. Da vil limet være delvis herdet og klebrig. Dette kan du teste ved å være ta borti overflaten (husk hansker). Overflaten skal være klebrig uten av noe lim faller av. Når du bretter ned den nye mansjetten burde du bruke en rulle for å presse ut luft.

Om du kun bruker Aquasure uten Akselerator X er det 2 måter å gå videre på. Du kan forsiktig brette ned den nye mansjetten rett etter påføring av limet. Bruk rulle for å presse ut luft. Tre flere strikk på overflaten som er limt. La dette stå helt til limet er fult herdet.

Om du kun bruker Aquasure kan du også la limet herdet over natten og tørke overflaten med aceton dagen etter så vil du også få en klebrig overflate.

Steg 9.

Om du kun har brukt Aquasure og brettet mansjetten over rett etter påføring burde du sjekke den jevnlig den første timen at den ikke har sklidd eller at det har oppstått luftlommer. Mansjetten kan skli om formen er for stor eller for liten.

NB: 15 grader og 50% luftfuktighet er optimalt for Aquasure under herdeprosessen.

Ved bruk av Aquasure og Akselerator X er herdeprosessen kun 2 timer, mens ved bruk av kun Aquasure er full herdetid ca 8-12 timer.

Steg 10. Søm forsterkning (valgfritt)

For å gjøre reparasjonen enda mer holdbar kan det legges en søm på ca 5mm-10mm for å beskytte kanten av mansjetten. Tape av område som skal limes med maskeringstap. Gjenta steg 6. på området som skal limes.

Se video av fremgangsmåte:

Vedlikehold av mansjetter:

Dette kan gjøres for å forlenge levertiden til latex og neopren:

  • En tørrdrakt «liker» å brukes. Jo oftere drakten brukes jo mykere og mer smidig blir latex, og jo mindre blir latexmaterialet utsatt for sprekker (spesielt i bretter).
  • Prøv å unngå å bruke sminke, kosmetikk eller solkrem i kombinasjon med tørrdrakt.
  • Skyll drakten godt med ferskvann etter bruk og tørk den i skyggen eller inne.
  • Smør inn latex-materialet på tørrdrakten med GearAid ReviveX UV Protectant-spray ca. 1 gang i måneden.
  • Ikke ha på smykker, ringer og øredobber når du tar av og på drakten. Dette kan fort resultere i rifter og sår, Vær også forsiktig med lange fingernegler.
  • NB! En latex-sokk er sårbar for slitasje og spisse gjenstander. Det er derfor viktig at du alltid benytter padlesko når du bruker tørrdrakten.
  • Oppbevar tørrdrakten i romtemperatur. Da blir ikke latexen stiv og sprø. Det gjør at latex-materialet holder lengre.