Hvor lenge varer et batteri når du kjører med en elektrisk motor?

Et spørsmål som selvfølgelig mange er opptatt av er hvor lenge en Minn Kota elektrisk motor kan gå på et fulladet batteri. Dette spørsmålet er det vanskelig å gi et eksakt riktig svar på, men vi kan gi deg ganske gode retningslinjer.

Ulike batterier

For det første er det viktig å være klar over at det finnes mange ulike batterier på markedet. Ulike batterier har ulik kvalitet og gir derfor forskjellige brukstider på de ulike elektriske motorene. Batteriets evne til å drive en elektrisk motor avhenger også av hva slags type batteri det er (merke) og hvordan det har vært vedlikeholdt.

Et godt råd

Når du skal kjøpe deg en elektrisk motor som du skal ha glede av og kose deg med på vannet, vil vi absolutt anbefale deg å spandere et par hundre kroner ekstra på et godt batteri. Det vil du aldri angre på i ettertid. Som regel får man den kvaliteten på batteriet som man betaler for.

minnkota11.JPG

Det finnes 2 hovedtyper batterier

På generell basis kan vi si at det finnes 2 typer batterier, nemlig startbatterier og forbruksbatterier (også kalt fritidsbatterier eller vedlikeholdsbatterier).

Startbatterier tåler langt færre dyp-utladninger enn et forbruksbatteri. Selv om de lades hurtigere, er de dårlig egnet til bruk i kombinasjon med en elektrisk motor.

I motsetning til startbatterier tåler forbruksbatterier flere dyputladninger og flere oppladninger. Dette er det viktig å huske på når du velger batteri.

I anskaffelse er et forbruksbatteri i utgangspunktet noe dyrere på grunn av platetykkelsen samt bruk av større mengder bly. Til gjengjeld gir et ekte forbruksbatteri betydelig flere sykluser enn et startbatteri. Det gjør at forsyningsbatteriet er betydelig rimeligere i kroner og øre per syklus.

Det lønner seg å velge et batteri med høy syklingstålighet fordi dette er avgjørende for batteriets levetid.

Vårt råd til deg er derfor: Velg alltid et godt forbruksbatteri når du skal ha et batteri til din elektriske motor.

minnkota12.JPG
minnkota13.JPG

Vårt råd til deg er å velge et kvalitetsbatteri til elektriske motor. Da vil du få så mye mer glede av din motor i framtiden. Et bra batteri koster ikke mye mer enn et dårlig, men forskjellene er så uendelig store…

Hvor lenge varer egentlig et batteri når man kjører med en Minn Kotra elektrisk motor?

Hvor lenge en elektrisk motor kan gå på en batterilading avhenger av hva slags batteri man har, hva slags motor man bruker og hvor sterkt gasspådrag du har.

Generelt kan vi si at jo større og kraftigere batteri du har, jo lenger kan du kjøre.

En annen sannhet du kan merke deg er at hvis du demper gasspådraget ned til ca 50 % av fullt, vil du kunne kjøre nesten dobbelt så lenge på en ladning. At du reduserer gasspådraget betyr ikke nødvendigvis at båten går halvparten så fort.

Ofte vil det lønne seg å kjøpe en litt sterk motor for nettopp å kunne oppnå bra fart på ca 50 % gasspådrag. Da vil du kunne spare strøm og få lengre brukstid per batteriladning.

Maximizer funksjon gir ekstra lang brukstid

Minn Kota leverer flere motorer med såkalt Maximizer funksjon.

Motorer med Maximzer funksjon (pulsmodulasjon) sies å kunne gå inntil 5 ganger lengre enn motorer uten denne funksjonen. Dette er nok riktig, men i praksis opplever vi at en Minn Kota motor med Maximizer funksjon går minst dobbelt så lenge ved blandingsbruk som med en motor uten Maximizer.

Les mer om Maximizer funksjon her:

En teoretisk tilnærming til batteriforbruk og brukstid:

Grovt forenklet kan man si at 1. pund skyvekraft trekker om lag 1 ampere.

Enkelt sagt kan man si at man maksimalt kan trekke ut ca 75 % av kapasiteten på et godt batteri.

(Batteriet er nemlig “flatt” når det gir 11,7 Volt. Det gir ca 12,7 Volt når det er fulladet).

Eksempel Minn Kota Endura 30 (vår bestselger):

 (100 Ah x 75 %) / 30 (ampere) = 2 timer og 30 minutter.

Dette regnestykket viser at du kan kjøre en Minn Kota Endura 30 på full gass med batteri på 100 Ah i 2 timer og 30 minutter.

NB!

Hvis du derimot slakker gassen ned til ca 50 % av fullt gasspådrag vil du kunne kjøre i opp til dobbelt så lenge, altså ca 5 timer.

5 timer høres kanskje ikke så lenge ut, men det er det.

Tenk deg 5 timers effektiv gange på vannet. Det er en lang tur, mange hyggelige opplevelser og mange kast med fiskestangen.

Husk:

Hvis du velger en Minn Kota med Maximizer funksjon vil brukstiden være enda lengre!

1fcf4826f0dc0e02627.jpgEn Minn Kota + et kvalitetsbatteri = Mange hyggelige og problemfrie stunder på vannet