Fylling av nat med tre og epoxy (lusing)

Mange eldre båter som enten har drevne nater eller har nat der limet har sprukket opp, kan repareres med WEST SYSTEM epoxy.

Reparasjonen (lusing) anbefales og kan utføres på følgende måte: 

g119.gif1. Skjær ut spor mellom bordgangene. (Illustrasjonen øverst)
Til dette kan man bruke en håndsirkelsag med slingreinnretning på bladet. Sporet bør ha en bredde som gjør at det blir rent treverk på begge sider. Dybden bør være ca. 3/4 av hudtykkelsen. Som anlegg for å føre sagen, spikrer man på en list. Når man har skåret ut et spor mellom de to bordgangene, skjærer man til en list som passer slik at den klemmer litt når man presser den inn.


g120.gif

2. Påfør Resin / Herder på list og i nat (ikke smør på i større områder enn man regner med å kunne nyttigjøre seg av før epoxyen herder). I natet kan det lønne seg å bruke en liten pensel, på listene en liten rulle (art. 800 og 801) for påføring av epoxy.


g121.gif3. Tilsett fyllstoff
Bruk fyllstoff 403 eller 406 til en konsistens omtrent som majones og fyll dette i natet. Det skal være så mye av den tykke epoxyen at det tyter ut noe når listen trykkes ned i natet. Det kan kanskje være nødvendig å bruke en injeksjonssprøyte for å få nok epoxy ned i natet.

4. Press trelisten ned i natet.


5. Fjern overskytende epoxy før den herder.
g122.gifDet er også fornuftig å ha en person på innsiden for å kontrollere om noe epoxy tyter gjennom, og i tilfelle fjerne den før den herder.


6. Når epoxyen har herdet, kan man bruke en høvel for å ta bort de delene av listene som stikker ut av natet. Tilslutt pusses det med grovt sandpapir.