Forbehandling av overflaten

West System Norge AS leverer ulike typer avfetningsvæsker. Hvilken du skal velge avhenger av hva slags lakk/maling du skal påføre overflaten.

Vasking/avfetting

Sluttresultatet for ethvert maling og lakkeringsarbeide er helt avhengig av beskaffenheten på underlaget og forholdene arbeidet foregår under. Flaten må derfor være rengjort, pusset, og helt tørr før du begynner å påføre lakk eller maling.

Det er en fordel å vaske flaten godt før man sliper med sandpapir. På denne måten unngår man å «slipe» forurensninger ned i underlaget. Overflater som tidligere er malt eller lakkerte kan rengjøres med mildt salmiakkvann. La flaten så tørke godt før du avfetter med en god avfetningsvæske.West System Norge AS leverer ulike typer avfetningsvæsker. Hvilken du skal velge avhenger av hva slags lakk/maling du skal påføre overflaten. Før lakkering/maling med en-komponente produkter er det ofte tilstrekkelig å tørke overflaten godt med rødsprit.Hvis du skal benytte to-komponent lakk/maling/epoxy må du benytte både silikonfjerner (art.nr. 852) og avfetningsvæske (art.nr. 849). Mange har dessverre opplevd å få dårlig resultat fordi de ikke har gjort godt nok grunnarbeide. Dette er synd og unødvendig. Hvis man er nøye og følger retningslinjene mht rengjøring og avfetting, vil man alltid få et bra resultat.Påse at treverket er helt tørt, og at avfettningsvæsken har fordampet helt før du begynner å påføre lakk/maling/epoxy på overfaten.

I enkelte tilfeller kan det være en fordel å prøvelakkere/male et panel for å kontrollere at grunnarbeidet er godt nok.

Beising av treverk

I mange tilfeller kan det være gunstig å beise treverket før man lakkerer det. Dette gjør man for å få fram «gløden» i treverket eller frambringe den fargen man ønsker. En god beis vil forebygge og hindre misfarging av treverket. Hvis du skal beise treverket før lakkering, er det best å gjøre dette når treverket er nyslipt og har en «frisk» og fin farge.

Det anbefales ikke å tilsette beis eller annet fargestoff direkte i lakken da dette kan ødelegge lakkens egenskaper og skape en matt hinne på overflaten.Vær sikker på at alle løsemidler i beisen har dampet av før det påføres lakk på flaten. Etter beising kan trefibrene reise seg noe, og det er påkrevet å pusse lett med sandpapir. Pass på at du ikke pusser for hardt eller med for grovt sandpapir på en beiset flate. Du skal ikke pusse deg gjennom beislaget, eller lage skjemmende merker i flaten.

West System Norge AS fører spesialbeiser for bruk til ulike tresorter. Ta kontakt med vår tekniske avdeling for å finne fram til den beisen som passer best til ditt arbeid.

Epifanes «Rapidcoat»

Dette er et praktisk alternativ til tradisjonelle lakk- og oljesystemer. I tillegg til at den alene kan benyttes som en slitesterk overflatebehandling på teak, mahogny, furu, oregon -pine og annet trevirke, kan den også benyttes som en beis da den inneholder fargepigmenter.Hvis man vil gi treverket et mørkere og mer gyllent utseende, er Epifanes Rapidcoat et godt valg. Epifanes Rapidcoat har svært god vedheft til teak og andre treslag, forebygger misfarging og framhever det naturlige mønstret i treet. Epifanes Rapidcoat trenger kort tørketid mellom strøkene.

Om en-komponente og to-komponente lakk- og malingsystemer

Tre har en naturlig skjønnhet, og olje og lakk skal fremheve denne, samtidig som den skal gi treverket beskyttelse mot klimatiske forhold som for eksempel fuktighet og ultrafiolette (UV) stråler fra sollyset. Treverk og trekonstruksjoner er naturlig fleksible (de “beveger” seg), og krymper og sveller ettersom det blir utsatt for fukt og tørke.To-komponent lakk og maling, f.eks. polyuretane-lakker er lite fleksible, og egner seg ikke til treverk som «krymper og sveller». Dette lakk- og malingsystemet kan derfor etter en tid «krakkelere» og danne sprekker i overflaten. To-komponent lakk og maling passer derfor best til kryssfinèr og tilsvarende, altså treverk som er stabilt og ikke «beveger» seg.

Det anbefales å bruke en-komponent lakk og maling på treverk og trekonstruksjoner som krymper og sveller. Områder som er utsatt for stor slitasje og belastning behøver oftere vedlikehold eller reparasjon, så her kan det være fornuftig å benytte et to-komponent system som tåler større belastninger.

Når du bruker maling, skal flaten få en jevn farve. Når du bruker lakk, skal resultatet bli en klar, gylden og glassaktig overflate. Det siste kan du oppnå ved å bygge opp med mange strøk etter hverandre. De første strøkene bør tilsettes tynner, slik at lakken trenger dypt inn i trefibrene. Dette vil også sikre en bedre binding mellom treverket og de neste strøkene. Etter første lag med fortynnet lakk, føles overflaten ru. Årsaken er at trefibrene “reiser seg”.

Straks flaten er herdet, tørrpusser du den forsiktig med sandpapir nr. 240-320. Rengjør flaten grundig etterpå.