FAQ Advanced Elements

Ofte stilte spørsmål og svar om de oppblåsbare kajakkene og kanoene fra Advanced Elements.

West System Norge AS strenge interne retningslinjer for at du som kunde skal bli fornøyd og får det du har rett og krav på. Alle som jobber i West System Norge AS er selv kunder i andre sammenhenger, og vet hvor viktig det er å bli behandlet på en skikkelig og god måte. Når vi etablerer et forhold til deg som kunde, tenker vi langsiktig.

Vår filosofi er enkel, men velfundert: Vi ønsker kun selge kvalitetsprodukter som varer lenge og som sjelden går i stykker. Da vet vi at du som kunde garantert blir fornøyd og kommer tilbake til oss. Vårt hovedmål er derfor å gi deg den beste service og levere et godt produkt til en riktig pris.

Hos oss handler du derfor alltid 100% trygt.
 

Brukermanualer

Det følger med en lettlest bruksanvisning til alle båtene. Denne er skrevet på norsk. Bruksanvisningen ligger i en plastikklomme lokalisert på innsiden av bagen. Man kan også laste ned bruksanvisningen fra vår internettside.

Slik gjør du:

 1. Pakk ut kajakken eller kanoen av bagen
 2. Pump opp båten (dette tar kun få minutter)
 3. Dra ut på vannet og kos deg!

 

Hvor lang tid tar det å pumpe opp en kajakk eller kano?

Vanligvis tar det ca 5 minutter å pumpe opp en kajakk eller kano med en vanlig fotpumpe. Den aller første gangen du skal pumpe opp båten din er det nok sannsynlig at du bruker litt mer tid, men dette er hverken vanskelig eller innviklet og etter et par ganger gjør du dette på kun få minutter uten noen problemer.

 

Hvilken type pumpe bør man bruke?

Det finnes mange ulike pumper på markedet som kan brukes. Vi anbefaler en fotpumpe, men du kan også benytte en håndpumpe eller en elektrisk pumpe. Hvis du benytter en elektrisk pumpe vil oppumpingen ta svært kort tid, men det kan lønne seg å bruke en manuell pumpe til å justere det riktige trykket helt til slutt.

 

Hvilken størrelse skal munnstykket på pumpen ha?

Vanlige pumper med 3/4″ munnstykke passer alle til Advanced Elements kajakkene. West System Norge AS selger mange ulike pumper som passer godt til båtene.

 

Hvilken type ventiler har båtene fra Advanced Elements?

Båtene er utstyrt med 2 typer ventiler: Selve pølsene (tubene) som ligger på innsiden i kajakken er utstyrt med “TwistlockTM”-ventiler mens det sitter “Advanced Elements Spring™” ventiler i hovedkamrene. Ventilene som sitter i hovedkamrene er kvalitetsventiler som har samme funksjonalitet, styrke og kvalitet som ventiler som brukes til militære installasjoner og utstyr. Disse ventilene holder svært godt på luften og er mekanisk sterke og holdbare. Denne type ventil fungerer også i forhold til de aller fleste pumper av alle slag.

 

Hva skal man huske på når man skal pumpe opp båten?

A) Hovedkamrene: Når man skal pumpe luft inn i båten, trykker man inn ventilen og dreier den 90 grader. Da aktiverer man fjærmekanismen i ventilen og stiller ventilen i riktig posisjon slik at luften kommer inn, men ikke går ut.
Når man har pumpet ferdig fjerner man pumpen og skrur på hetten som følger med oppå ventilen.
Du skal pumpe til kammeret er fullt av luft og kjennes hardt.
Hvis man ønsker å slippe ut noe luft av båten, skrur man av hetten på ventilen og trykker ned knappen i selve ventilen. Hold knappen i ventilen nede så lenge du vil at luften skal sige ut.

B) De ytre kamrene: De ytre kamrene har ventiler av “Twistlock”TM-typen. Drei ventilåpningen slik at den står i posisjon “åpen”. Pump deretter luft inn i kammeret til dette er passe hardt. Når du har fylt på riktig mengde med luft dreier du på ventilen for å stenge den.
Husk, det er VELDIG ENKELT og RASKT å pumpe opp en båt fra Advanced Elements. Dette klarer alle og det tar bare noen få minutter.

 

Hvor lett går det hull i båten?

Advanced Elements båtene er produsert i svært sterke dukmaterialer. For at det skal gå hull i båten og luften skal sige ut, må en spiss gjenstand trenge seg gjennom hele 3 lag med sterk duk. Dette skjer heldigvis sjelden, men hvis uhellet er ute kan man enkelt reparere skaden ved hjelp av reparasjonssettet som følger med båten.

 

Finnes det en måte å øke plassen for beina?

Ja, hvis du trenger ekstra plass til beina, kan man enkelt slippe ut luften av dørk-kammeret og stue dette bak i båten for deretter å pumpe det opp igjen. Dette gir ca 10 cm ekstra plass for føttene.

 

Kan jeg feste spruttrekk over sitteåpningen?

Ja, til de fleste av modellene. Kanten rundt sitteåpningen kan brukes til å feste et spruttrekk. Det finnes spesielle spruttrekk til kajakkene og disse kan kjøpes som ekstrautstyr hos West System Norge AS. Spruttrekket holder vannet ute fra sitteåpningen og sørger for at man forblir tørr og varm, selv på kalde dager.

 

Trenger jeg å legge ekstra gulvbord i kajakken?

Nei, dette trenger du ikke. Når du har pumpet kajakken passe hard (den skal være hard), trenger du ikke å benytte noe ekstra tilbehør for å forbedre kajakken ytterligere.

 

Hvor mye veier kajakkene?

Alle båtene fra Advanced Elements er lette og tar liten plass. De ulike kajakkene har forskjellig størrelse og vekt. Dette er spesifisert under hver enkelt modell på nettsiden. Se også under “Tekniske data Advanced Elements”.

 

Hvordan oppbevarer jeg båten / frakter jeg den med meg?

Det følger med en solid bag med et godt bærehåndtak til alle kajakkene og kanoene. Ta ut luften av båten, brett båten sammen og pakk den ned i bagen. Bagen er enkel og praktisk å pakke bort eller ta med seg på tur, enten du reiser med bil, tog, buss, båt eller fly.

Før man pakker båten ned i bagen, er det en fordel at man vasker den og lar båten tørke.

 

Er bagen inkludert i prisen?

Ja, bagen er inkludert i prisen.

 

Hva slags annet tilbehør anbefales i tillegg til selve kajakken?

Anbefalt tilbehør:

 • Padleåre (4-delt passer i medfølgende bag)
 • En liten fotpumpe (m/3/4″ munnstykke)
 • Redningsvest
 • Roll Top Deck Bag (bag for oppbevaring på dekket)
 • Spruttrekk
 • Bæresekk for å bære kajakken inn på fjellet eller i skogen
 • Lanterne (vi anbefales Navilight)
 • Sikkerhetsfløyte og lommelykt

 

Følger det med et reparasjonssett med båten når jeg kjøper den?

Ja. Det følger med et rep.sett som normalt er plassert i nettinglommen på et av setene.

Båtene er konstruert i solide materialer og det benyttes ulike typer duker til båtene.

Duken som utgjør selve dekket er laget i såkalt ” High Denier Polyester” med et ekstra PVC lag på toppen. Skroget er konstruert ved hjelp av 3 solide lag med duk og armering. Skrogduken består av 2 lag med PVC-duk samt et armert nettingmateriale som ligger i midten mellom PVC-dukene.

“Sidetubene” er laget i solid PVC som sikrer god kvalitet, holdbarhet og maksimal ytelse over lang tid.
Det ytre trekket gir ekstra sterk beskyttelse for den indre “tuben”. Dette trekket er ekstremt sterkt og tåler mye påkjenning og belastning over tid. Det ytre trekket er sveiset i alle skjøter slik at det er vanntett. Dette er det samme type materiale som benyttes til avanserte ekspedisjons-ryggsekker.

Den oppblåsbare pølsen, “tuben” er laget i ekstra solid PVC. Etter hvert som man fyller luft i kajakken vil det ytre trekket stramme seg, kajakken tar form og konstruksjonen blir stiv og rigid.

 

Stiv og solid konstruksjon
Både baugen og akterenden er konstruert med stive innebygde former, noe som gir kajakken soliditet og maksimal ytelse på vannet.

Setene
De oppblåsbare setene er laget i et nylon-materiale med et Polyuretane-lag på toppen. Dette sikrer lang holdbarhet og ikke minst komfort og god støtte når man padler. Hvis setene faller ut i vannet, vil de flyte.

Lavt tyngdepunkt
Når man padler kajakkene fra Advanced Elements vil man merke at man sitter i kajakken med et relativt lavt tyngdepunkt. Dette medfører at du får en god følelse av stabilitet og trygghet når du padler. Fordi du alltid føler deg trygg og stabil vil du ha lettere for å nyte naturen rundt deg. Det er ikke vanskelig å fiske, ta bilder eller bare la tankene vandre når man sitter i en kajakk fra Advanced Elements. Du slapper alltid av og du trenger aldri være redd og utrygg for å velte.

Retningsstabile
Retningsstabiliteten på en kajakk eller kano bestemmes i hovedsak av båtens lengde, vekt og skrogform. Våre kajakker er designet for å være lettpadlet og gå fint i vannet. Alle våre oppblåsbare kajakker er utstyrt med en styrefinne under båten. Dette sikrer også god retningsstabilitet og enkel manøvrering.

Den stive baugen og akterformen er formet på en slik måte at kajakken løfter seg litt opp og styres pent gjennom vannet med liten motstand på samme måte som kajakker i glassfiber og polyetylen.

Baugen har en smal og skarp form samtidig som den er litt hevet. Dette reduserer vannmotstanden og hindrer at bølgene slår opp på dekket. Akterenden samler vannet bak båten og sørger for retningsstabilitet og fin gange. Dette sikrer god manøvreringsevne når man padler.

Ekstra slitestyrke på kjølen
Båtene fra Advanced Elements er utrustet med en ekstra “sliteplate” på kjølen slik at de tåler å bli trukket opp på sand og stein. Dette betyr mye for både brukergleden og holdbarheten av båtene.

Lasteevne og stuveplass
Alle kajakkene og kanoene er beregnet for å bære last og bagasje. Avhengig av hvilken modell man velger, kan dette gjøres i selve båten eller på dekket.

Flere av kajakkene kommer også i 2-manns versjoner. Hvis man har en slik båt, men velger å padle alene vil man alltid ha svært god lasteplass slik at man kan pakke med seg det man måtte ønske av sekker og poser når man skal på tur.


Ovenstående er svar på ofte stilte spørsmål, men er kun retningslinjer.
Svarene gir på ingen måte noen garantier.AdvancedElements har et engelskspårlig diskusjonsforum. Det finner du her.