Fakta om ull

Ull er en 100 % naturfiber som finnes i ca. 8 000 kvaliteter. Plaggene fra Devold® består av langfibret merinoull, som gir myke plagg med høy komfort. Hver fiber er krusete og elastisk, noe som gir tekstiler som er svært holdbare og slitesterke. Elastisiteten gjør også at en ullvare ikke krøller like lett som varer…

Merinoull fibere er teknisk sett mye mer komplekse enn syntetiske fibere. Små overlappende skjell ligger som en kapsel rundt merinofiberen. Disse er hydrofobe (vannbestandig), men innenfor kapselen er fiberen hydrofil og har stor absorpsjonsevne. Merino kan absorbere og slippe ut fuktighet, for å kjøle ned eller varme opp kroppen. Du blir raskt varm, men blir ikke overopphetet pga de eksepsjonelle pusteegenskapene til stoffet.

Siden en merinofiber er bare en brøkdel av diameteren til en vanlig ullfiber, føles merinoull lett og myk mot huden. I tillegg til å være behagelig, er merinoull en beskyttende fiber. Keratin i merinofiberen gjør den naturlig flammehemmende, slik at den ikke vil brenne eller smelte. Merinoull gir også svært høy beskyttelse mot UV stråling, og er et miljøvennlig og fornybart materiale.

Fuktabsorbsjon

Merinoull er svært hydrofil, og kan absorbere store mengder fuktighet i forhold til syntetiske fibere. Den kan inneholde opp til 35 % fuktighet, før den føles våt. Det vil si, at et plagg i 100 % merinoull kan suge opp fuktighet tilsvarende 35 % av plaggets egenvekt, uten at det føles vått. Dette gjør at du føler deg tørrere i ull, og er grunnen til at selv fuktige ull klær varmer. 

Isolasjonsevne og temperaturregulering

Plagg av merinoull har høy isolasjonsevne. Merinofiberne er svært krusete, og denne strukturen gjør at det er millioner av små luftlommer som stenger inne kroppsvarmen, og skaper en buffersone mot kulden. Merinoull har naturlige temperaturregulerende egenskaper. Den regulerer temperaturen ved å absorbere og slippe ut fuktighet. Når det er kaldt og den tørre ullen absorberer fuktighet, vil det bli satt i gang en prosess der ullen generere varme (”heat of sorption”). Dersom det er varmt vil ullen sørge for å regulere temperaturene ved å kjøle ned ved fordamping. Dette er samme prinsippet som kroppen vår bruker; vi svetter for å kjøle oss ned.

Odør kontroll

Merinoull har en permanent naturlig resistens mot vekst av mikroorganismer og odør, og kan brukes i flere dager uten å lukte. Årsaken til dette er en kombinasjon av merinoullens utmerkede fuktabsorpsjon, og at fiberen har en negativt ladet, skjellete overflate. Bakteriene som fører til vond lukt, trives best på en glatt, positivt ladet overflate slik som syntetiske fibere har.