En veiledning i hvordan man benytter G/flex 655 epoxy

Her følger instruksjoner for å kunne benytte epoxy samt en innføring i grunnleggende teknikker. Du vil finne ulike eksempler på hvordan man kan bruke epoxy, deriblant til reparasjon av kano, kajakk, trebåter og husholdnings- og sportsutstyr. Inkluderer også tips og råd om liming av våte overflater, liming under vann, laminering av treverk, innfesting av beslag…

G/flex 655 Epoxy Lim er et resultat av mange års forskning, testing og utprøving. Målet har vært å utvikle et sterkt og fleksibelt epoxylim som skal være enkelt å bruke, og som skal ha ekstremt god festeevne til ulike typer materialer under vanskelige forhold.

G/flex 655 er først og fremst en epoxy med meget stor styrke- utviklet for permanent vannbestandighet og strukturelle limearbeider. G/flex er en elastisk epoxy med en elastisitetsgrad på 1.03 Gpa. Dette gir den en seighet og styrke som gjør den til en epoxy som egner seg utmerket til strukturelle sammenføyninger som kan absorbere og tåle krefter og belastning grunnet ekspansjon, sammentrekning og vibrasjoner.

G/flex egner seg godt til limearbeider i forbindelse med tresorter som vanligvis kan være vanskelig å lime, for eksempel tropisk hardved som teak eller hjemmelige tresorter som eik og tilsvarende.

G/flex har også evnen til å lime fuktig og dampet treverk. Limet kan brukes på våte overflater, også på flater under vann ved bruk av riktige teknikker.

G/flex er ideell for liming og sammenføyning av en rekke materialer, for eksempel metaller, ulike plastmaterialer, keramikk, murverk, og glassfiber.

Vi oppfordrer deg til å lese informasjonen og  instruksjonene om dette anvendelige epoxylimet og deretter eksperimentere med G/flex. Vi tror du vil finne mange ulike bruksområder der de spesielle egenskapene til G/flex vil egne seg meget godt.

Vi ser fram til å høre om dine ulike prosjekter og reparasjoner med bruk av G/flex Epoxy. Vårt telefonnummer er 22 23 35 00.

Grunnleggende teknikker i hvordan man bruker Epoxy


Sikkerhet

  • Unngå hudkontakt med resin, herder og det ferdigblandete limet. Bruk væskebestandige hansker og egnede klær for å hindre hudkontakt med epoxy.
  • Unngå øyekontakt med resin, herder og ferdigblandet lim. Bruk beskyttelsesbriller. Hvis du får epoxy i øynene, skyll med vann i 15 minutter, og kontakt deretter lege.
  • Unngå innhalering av produktets dunster og lukter. Sørg for god ventilasjon. Bruk støvmaske når du pusser epoxy, spesielt når du pusser epoxy som ikke er ferdigherdet.
  • Les og følg sikkerhetsinformasjonen som står skrevet på emballasjene til resin og herder.

Slik starter du

Stikk hull på forseglingen på hver tube med spissen i enden av korken.

Før du begynner å blande epoxy, gjør klart alt nødvendig utstyr som du trenger, for eksempel blandepinner, pensler, tvinger etc. Sjekk at alle delene som skal limes er riktig tilpasset, og sørg for at alle overflater er rengjort og klargjort for liming.

Blanding og herding

Resin og Herder skal blandes med like mengder i volum. Press derfor ut et likt volum av G/flex 655 Resin og Herder ut på en blandeplate(1). Bruk en blandepinne (art.nr 804) for å blande resin og herder godt sammen(2).

655dispensing10.jpg
655mixing10.jpg

Etter at Resin og Herder er blandet, har du en brukstid på ca. 45 minutter ved 22°C før limblandingen begynner å tykne og bli geleaktig. Du har ca. 75 minutters brukstid til å sette delene som skal limes sammen samt feste tvinger etc. etter at limet er påført.

Ved 22°C vil blandingen herde til en fast tilstand etter ca. 3-4 timer.

Etter ca. 7-10 timer kan du fjerne tvinger og andre festemidler for så å begynne å bearbeide sammenføyningen. Nå kan limet slipes, bearbeides og utsettes for moderate krefter.

Vent 24 timer før du utsetter sammenføyningen for stor påkjenning og mye krefter.

G/flex 655 Epoxy herder raskere i høye temperaturer og saktere i lav temperatur. Dersom du ønsker en raskere herdetid, kan du derfor tilføre området der du har limt moderat varme. Herdetiden halveres for hver 10°C økning av temperaturen. 

G/flex 655 herder ned til 5°C men vil da herde svært sakte. Når du bruker 655 ved lave temperaturer anbefales det å varme resin og herder til romtemperatur for å lette dosering og blanding av limet. Når resin og herder er blandet og herdingen har startet, utvikles det varme. Tykkere lag med 655 vil derfor vanligvis herde litt raskere enn tynnere lag.
 

Rengjøring

Du kan fjerne uherdet epoxy fra hud og klær med rengjøringsfillen som ligger vedlagt i pakken. Vask deretter med såpe og vann. Fjern overskytende epoxy fra arbeidsflater med en blandepinne, sparkel eller papir. Epoxy som er noe herdet kan fjernes med den vedlagte rengjøringsfillen, et citrusbasert rensemiddel, aceton eller lignende.

Generell forbehandling av overflaten før liming

Rengjøring:

For best mulig vedheft bør overflaten være ren.

Fjern alle løse partikler, samt ”boblet” lakk/maling, olje, fett, voks, slippmiddel etc på overflaten. Vask og rens overflaten med en egnet avfetningsvæske og vanlig hvitt tørkepapir eller en lofri klut. Unngå å bruke filler som er vasket med tøymykemiddel da disse vil legge igjen silikoner på overflaten.

Mattsliping:

Mattslip glatte og ikke-porøse overflater med 80 sandpapir slik at limet fester godt. Fjern pussestøvet før liming.

Tørt:

Selv om G/flex 655 Epoxy kan brukes til å lime og laminere fuktige og våte overlater (se annen info), så oppnår man best vedheft og resultat når overflaten er tørr før man limer.

Forbehandling av ulike typer overflater før liming

Metaller

Puss eller sandblås overflaten slik at rent og blankt metall vises.

Vask området med aceton eller annen avfetningsvæske og tørk med hvitt papir fra  tørkerull. La overflaten tørke.

Påfør et tynt lag med G/flex 655 Epoxy på overflaten og slip deretter den våte og uherdete epoxyen ned i overflaten med et sandpapir. På den måten slipes epoxyen ned i overflaten og man får en god vedheft.

Den aller beste vedheften til aluminium får man hvis man først benytter en etse-primer på overflaten før man påfører epoxy. Har man ikke etse-primer kan man benytte ”slipemetoden” som er beskrevet over.



Plastmaterialer:

Mattslip ABS-plast, PVC og polycarbonate-plast med 80 sandpapir for å “rubbe” overflaten slik at limet fester seg best mulig. For noen typer plastmaterialer som for eksempel Polyethylene-plast kan det være gunstig å flammebehandle overflaten.

Rengjør aller først overflaten med avfetningsvæske og tørk deretter med hvitt papir fra tørkerull.


Flammebehandling:

Benytt en gassbrenner og beveg flammen fra denne hurtig over det området som skal limes. La flammen så vidt nærme seg overflaten, men hold den i rask bevegelse (ca 30-40 cm per sekund) slik at det ikke oppstår for høy varme og brannskade på overflaten. Du vil ikke se noen tydelig forandring på overflaten, men varmen gjør at overflaten oksiderer slik at vedheften til limet og annen overflatebehandling forbedres betraktelig.

”Flammebahandling” forbedrer vedheften på de fleste typer plastmaterialer, men det har vist seg at denne metoden er spesielt gunstig i forbindelse med polyethylene-plast.


Hvis du er usikker på hva slags type plast du skal bearbeide, skader det uansett ikke å flammebehandle overflaten, men husk å være varsom og forsiktig slik at ikke flaten skades av varmen.



Hardved – inkludert tropiske tresorter

Liming av tørt treverk (6-12% fuktighet) er det beste for å oppnå sterke, solide og holdbare sammenføyninger. Mattslip overflaten med grovt sandpapir, korning 80 i samme retning som trefibrene i treverket. Avfett og rens treverket med WEST SYSTEM 850 Rensemiddel eller annen egnet avfetningsvæske. Bruk vanlig hvitt tørkepapir eller en lofri klut. Unngå å bruke filler som er vasket med tøymykemiddel da disse kan legge igjen silikoner på overflaten.

Ved strekktesting av limt treverk er det påvist at strekkegenskapene som oppnås ved bruk av G/flex 655 Epoxy, er tilnærmet lik fiberstyrken på selve trevirket for alle tresortene som er testet. Dette er forutsatt riktig rengjøring og overflatebehandling av limflatene før liming.


Forbehandling  av ulike tørre overflater

Type materiale

Grunnleggende overflate- behandling før liming


Bør gjøres i tillegg

Glassfiber

Etter behov,

fjern mykt og løst

overflatemateriale. Hvis nødvendig, vask overflaten med mildt salmiakkvann.

Fjern forurensning

med avfetningsvæske.

Mattslip med middels

grovt sandpapir.

Fjern pussestøvet.

Vaske med avfettningsvæske.

 

Aluminium

Etse-primer for aluminium

Stål

Mattslipe i kombinasjon med våt epoxy

Galvanisert stål

Mattslipe i kombinasjon med våt epoxy

Kobber

Mattslipe i kombinasjon med våt epoxy

Bronse

Mattslipe i kombinasjon med våt epoxy

Bly

Mattslipe i kombinasjon med våt epoxy

ABS-plast

Flammebehandling hvis ønskelig

PVC

Flammebehandling hvis ønskelig

Polycarbonate (Lexan™)

Flammebehandling hvis ønskelig

Polyethylene-plast

(HDPE og LDPE)

Flammebehandling

Teak

Bruk egnet avfetningsvæske

Eik

Bruk egnet avfetningsvæske

Valnøtt

Bruk egnet avfetningsvæske

Annen hard-ved

Bruk egnet avfetningsvæske

Generelt om liming

Påfør epoxyblandingen på de klargjorte overflatene som skal limes. Bruk tilstrekkelig med epoxy slik at dette fyller godt i alle sprekker og ujevnheter mellom limflatene. Benytt en tannsparkel eller et bredt sparkelblad for å påføre G/flex 655 på større overflater før du setter sammen flatene som skal limes.

Sett flatene som skal limes sammen i riktig posisjon før epoxyen begynner å herde, ca. 75 min. ved 22°C. Ikke sett så mye press på delene at alt limet tyter ut, men la en del av limet forbli mellom limflatene. På denne måten blir sammenføyningen sterkest. La epoxyen herde ordentlig før du belaster sammenføyningen.

Du kan bruke en sprøyte (art,nr 807) til å påføre limet i sprekker, hull og sår.

Liming av våte overflater og overflater under vann

Selv om liming av tørre overflater gir det beste og mest varige resultatet, så er det fullt mulig å lime fuktige, dampede og våte overflater. Man kan også lime under vann med G/flex 655.

Mattslip og rubb opp overflatene som skal limes med et grovt sandpapir, korning 80.

Bland sammen en passende mengde G/flex 655 Epoxy-blanding. Påfør blandingen med en plastsparkel (art.nr. 808-2) eller en pensel. Ved påføringen av limet, bruk samtidig litt kraft for å fjerne vann fra sprekker og porer i overflaten som skal limes.

Sett sammen flatene som skal limes og bruk passende presskraft slik at overflødig G/flex  655 samt fuktighet tyter ut mellom limflatene.

La limet herde i 7-10 timer før du fjerner pressvekt og/eller tvinger, og la det gå totalt 24 timer før du belaster sammenføyningen.

Å fortykke limet ved hjelp av fyllstoff

Når man skal lime deler sammen, slik at disse danner en tilnærmet eller rett vinkel, kan det være gunstig å tilsette epoxyen et fyllstoff for å øke tykkelsen på limet. Tilsett derfor 406 Fyllstoff til du får en majoneskonsistens på limet. Man kan på denne måten lage en hulkil ved hjelp av limblandingen slik illustrasjon 3. viser. Den totale overflaten på limfugen øker og sammenføyningen blir derfor sterkere.

Form epoxyblandingen til en hulkil ved hjelp av en blandepinne (art.nr 804)som vist på figur 3.

310.jpg
410.jpg

Overskytende epoxy fjernes før limet herder, se figur 4. Man kan også maskere med en tape for å unngå å få lim på omliggende flater.

Å bruke Epoxy i kombinasjon med glassfiberduk

G/flex 655 Epoxy kan benyttes i kombinasjon med lette glassfiberduker og glassfiberbånd (art.nr. 729/730/731/732/733//740/742/743) i vektklassen 135-280 gr/m² hvis man ønsker å få en stivere og sterkere konstruksjon eller forebygge mot mekanisk slitasje. Man benytter også glassfiberduk sammen med epoxy når man skal reparere skader, hull og sprekker i en overflate.

Tilpass duken i riktig størrelse slik at den passer til det området som skal forsterkes, repareres eller utbedres. Dersom man skal utføre et større arbeid eller reparasjon, er det bedre å legge flere lag med tynn duk enn et lag med tykk duk. Det er da også en fordel å legge duken i ulike retninger slik at lagene med duk (laminatet) bærer last og fordeler krefter i ulike retninger.

Det er viktig å bearbeide overflaten grundig før man skal legge glassfiberduken.

655mix9.jpg
use259.jpg

Utvæt og mett underlaget/overflaten med G/flex 655 Epoxy. Legg duken deretter på den utvætete overflaten.

Bruk en plastsparkel (art.nr. 808-2) og/eller en pensel til å spre epoxy utover overflaten. Du skal nå fylle opp teksturen i duken med epoxy(5). Bruk sparkel/pensel til å slette ut og lage en pen og jevn overflate. Hvis nødvendig, fjern overskytende epoxy(6)slik at ikke duken ”flyter” i epoxy. Legg kun et lag med duk om gangen. Gjenta prosessen hvis det er ønskelig å legge flere lag med duk.

NB! Se mer informasjon om legging av glassfiberduk og epoxy her  eller i egen brosjyre.

Legge glassfiberduk og G/flex 655 epoxy under vann

I forbindelse med mindre reparasjoner og utbedringer, så bør glassfiberduken være såpass liten i areal at en person alene kan håndtere og legge på duken under vann. Dette begrenser størrelsen på glassfiberduken til ca. 25 cm i bredde og lengde. Vannet bør være relativt stille slik at lappen forblir uforstyrret mens limet herder.

Rengjør overflaten som skal repareres og rubb området med grovt sandpapir for å fjerne eventuelt bunnstoff/maling.
Kutt og klargjør flere lag (hvis nødvendig) med glassfiberduk. Tilpass det første laget slik at det passer det mattslipte og klargjorte området. Påfølgende lag tilpasses slik at de er omtrent 1 cm. mindre på alle sider enn det foregående lag (se forklaring tidligere).

Påfør G/flex 655 på et stykke robust plast (eks dekkplast) som er kuttet noe større enn lappen med glassfiberduk. Væt og mett glassfiberduk-lagene med epoxy, en etter en, og legg disse ned på plastflaket.
Bruk pensel og plastsparkel. Begynn med den minste duklappen, og avslutt med den største (som skal ligge inn til skroget).

Komprimer glassfiberduk-lappen (som består av flere lag) ved å stryke og presse ut overskytende epoxy mellom lagene med en plastsparkel.

Legg til slutt på et fyldig lag med 655 på den komprimerte glassfiberduk-lappen som nå består av flere lag med duk. Du kan nå plassere glassfiberduk-lappen på det klargjorte området under vann. Sørg for at plastflaket forblir i posisjon på utsiden av glassfiberduken.

NB! det er viktig å bruke gode beskyttelseshansker til dette arbeidet.


Etter at duken er påført i riktig posisjon, bruker du en plastsparkel til å presse og klemme glassfiberduk-lappen inn mot skrogsiden som skal repareres. Start på midten av lappen, og arbeid deg utover mot kantene slik at du presser ut overskytende epoxy mot skroget. På denne måten presser du også ut og fjerner samtidig vann mellom lappen og skroget.

Gjenta prosessen i alle retninger slik at mest mulig vann fjernes, og overskytende epoxy presses ut i kantene.

La det herde i 24 timer før du fjerner plastflaket. Sjekk og innspiser så reparasjonen ved første anledning (helst hvis mulig med skroget over vann).

Bearbeid og forsterk reparasjonen senere etter behov.
 

Å blande G/flex 655 Epoxy med WEST SYSTEM 105 Resin-basert epoxy 

Hvis man ønsker, kan man blande og kombinere G/flex 655 Epoxy med WEST SYSTEM 105 Resin-basert epoxy. På denne måten kan man tilpasse og optimalisere seighet, fleksibilitet, herdetid, tykkelse, styrke, og strekkbarhet på limet. En slik epoxyblanding vil ha egenskapene til begge epoxy-systemene, i ca. overensstemmelse med den prosentvise mengde epoxy som er blandet i av hvert system. 

WEST SYSTEM 105/205 som er blandet sammen med G/flex 655 vil resultere i at G/flex- blandingen herder raskere, redusere limets tykkelse og øke stivheten i det ferdigherdete limet.

NB! Hvis du blander G/flex 655 Epoxy med WEST SYSTEM 105 Resin-basert epoxy, må du måle opp den riktige mengden med  resin og herder etter hvert lim-system sitt respektive blandeforhold før du blander de to typene epoxy sammen.

Send oss en mail på firmapost@westsystem.no eller ring WEST SYSTEMs  kundeveiledere på telefon 22 23 35 00 for ytterligere informasjon.