Beising og lakkering av mahogni

RYLARD VG 66 PREMIUM Blank klarlakk m/UV-filter egner seg svært godt til å lakkere mahogni. Denne lakken er en blank klar kvalitetslakk m/høyglans. Den er svært elastisk og slitesterk. Den «flyter» godt, bygger mye for hvert strøk og har en enestående langvarig glans og blankhet.

Når du lakkerer din mahognibåt med RYLARD VG 66 PREMIUM kan du være trygg på at den blir maksimalt godt beskyttet mot vær og vind. Dessuten blir sluttresultat svært pent.

For å få en maksimalt pen overflate på mahognien samt beskytte denne mot UV stråler og minske risikoen for at mahognien blekner og misfarges, anbefaler vi at du beiser treverket før du lakkerer. Da vil også strukturen i mahognien komme ordentlig til sin rett.

Slik gjør du det (kortversjon):

 1. Pusse overflaten
 2. Påføre Classic mahognybeis eller annen spritbasert beis kort tid etter at du har slipt overflaten slik at ikke fargen på treverket forringes.
 3. Påføre RYLARD VG 66 PREMIUM Blank klarlakk slik det er foreskrevet med riktig mengde tynner/antall strøk etc.
 4. Beisen kan påføres med pensel og/eller skumfordriver.
 5. RYLARD VG 66 påføres med pensel/rulle og skumfordriver.

Lang versjon:

Hvorfor beise?

I mange tilfeller kan det være gunstig å beise treverket før man lakkerer det. Dette gjør man for å få fram “gløden” i treverket eller frambringe den fargen man ønsker. En god beis vil forebygge og hindre misfarging av treverket.

West System Norge AS har selv blandet fram Classic Mahogni Beis for å kunne gi brukeren et optimalt sluttresultat. Mahognibeisen er blandet fram på bakgrunn av våre mange års erfaring med overflatebehandling av treverk, og etter et uttall prøver og tester. Classic Mahogni Beis gir mahognien et fantastisk pent utseende og som beskytter treverket mot UV-stråler og misfarging.

Classic Mahognybeis

Det finnes mange mahognibåter i Norge som framstår litt slitne og er preget av alder, vær og vind. Man ser da ofte at mahognien er misfarget, bleket og har skjolder. Hvis du har en slik båt skal du ikke fortvile. Det er nemmelig ikke vanskelig å få en slik båt veldig pen ved hjelp av enkle grep. Det som er viktig er at du går korrekt fram i ditt arbeid og velger riktige produkter.

Hvis du har en båt, et møbel eller annet i mahogni som er i dårlig forfatning, skal du i korthet gjøre følgende:

 1. Fjern gammel lakk og olje
 2. Slip ned til friskt treverk
 3. Beise med korrekt mahognibeis
 4. Lakke eller olje

Generelt om Classic Mahogni Beis

Dette er en spesialbeis for bruk på trebåter, men egner seg også godt for annet bruk, for eksempel til sløydprodukter, møbler, listverk etc. Classic Mahogni Beis er spesielt beregnet for ny og værslitt mahogni til innendørs og utendørs bruk. Beisen framhever og forsterker treets naturlige farge, glød og struktur samt beskytter mot gulning og bleking av treverket.

Forbehandling

Treverket må være tørt og rent før man beiser. Hvis nødvendig må treverket avfettes. På tidligere lakkerte flater fjernes all lakk med malingfjerner og/eller skrape og sandpapir. Slip overflaten med sandpapir 80-240 korning. Fjern støvet med en effektiv støvklut. Vær nøye med forarbeidet slik at sluttresultatet blir best mulig.

Påføring

Classic Mahogni Beis påføres med pensel, skumfordriver eller natursvamp. Stryk beisen ut i treverkets fiberretning. Stryk av overflødig beis med en avstrøket pensel, skumfordriver eller lofri fille så fort som mulig etter påføring for å unngå skjolder. Hvis du skal beise på loddrette flater, begynn nedenfra og beis oppover. Da renner beisen mindre og resultatet blir jevnere og penere. Skal du beise vegg eller takpanel, er det best å beise før man monterer og setter dette opp. Beis også kantene på panelet fordi disse kan bli synlige hvis treet krymper. Skal du beise i et hjørne, begynn å beise innerst i hjørnet og arbeid deg utover. Bruk en skumfordriver ved beising av store overflater for å unngå ujevnheter og penselstriper. Beskytt omkringliggende områder mot beissprut. Unngå å beise i direkte sollys og i for høy temperatur da dette reduserer beisens tørketid og øker risikoen for skjolder og ujevnheter på overflaten.

Tørketid

Ca. 30-40 min. ved 20 °C. Det anbefales å la beisen tørke i minimum 2 timer ved 20 °C. før man påfører den ønskede olje eller lakk. Ved lavere temperatur forlenges denne tiden. Ved overlakkering med 2-komponent lakk, la beisen tørke i 2-3 dager før påføring av lakken. Classic Mahogni Beis kan blandes med de fleste oljer og lakker (ikke 2-komp), men det er viktig at man foretar en prøve på forhånd slik at man forsikrer seg om at man får det resultatet man ønsker. Fordi mahognibeisen er transparent, påvirkes fargenyansen av underlagets kulør, men også av hardhetsgraden i treverket, hvor mye beis man påfører og hva slags olje/lakk man påfører på den beisede flaten. Da det er vanskelig å forutse den eksakte fargenyansen man vil få ved påføring av beis, anbefales det at man alltid gjør et prøvestrøk på en skjult overflate eller på et lignende treslag før man begynner arbeidet.

Dekkevne

Ca. 8-14 m² per liter.

Classic Mahognibeis selges i enheter a`0,5 liter.

RYLARD VG 66 PREMIUM Blank klarlakk m/UV-filter   

Svært elastisk og slitesterk

Dette er en blank klar kvalitetslakk m/høyglans. Den er svært elastisk og slitesterk. Denne lakken «flyter» godt, bygger mye for hvert strøk og har en enestående langvarig glans og blankhet.

VG 66 Premium anbefales sterkt til marint bruk, men passer til alle typer lakkeringsarbeider der man ønsker en slitesterk og blank overflate. Inneholder linolje og kinesisk treolje.Lakken trenger dypt ned i treverket og har et svært godt UV-filter.

Anbefalt bruksområde

Rylard VG 66 Premium gir meget god beskyttelse mot vanninntrengning, og er beregnet til å bruke på alt treverk over vannlinje, både interiør og eksteriør, eks. båtskrog, båtdekk, overbygg, båtinteriør, kjøkkeninnredning, skrivepulter, skaper, dører, spisebord, terskler, dørker, badeplattformer, rekkestøtter, hagemøbler, garasjeporter etc.

Underlag

Tørt ubehandlet treverk skal være rengjort, avfettet og pusset (sandpapir nr. 180-320). Slip treverket i trefibrenes retning til treverket blir rent og «friskt» i fargen. Fjern alt støv med rødsprit. Hvis ønskelig kan man beise treverket før man påfører lakken. I så fall, påse at beisen har tørket godt før man påfører lakken. Tidligere lakkerte og oljete flater skal være tørre, rengjort, avfettet og pusset.

Lakkering på bart treverk

Anbefalt framgangsmåte: Tynn ut Rylard VG 66 med White Spirit eller annen tynner for1-komponent lakk etter følgende retningslinjer:

Lakkering på bart treverk (minst 5-6 strøk anbefales):

1. strøk: 50 % fortynnet, slip overflaten lett med sandpapir, nr. 240

2. strøk: 25 % fortynnet, slip overflaten lett med sandpapir, nr. 240

3. strøk: 15 % fortynnet, slip overflaten lett med sandpapir, nr. 280

4-8 strøk: 0-10 % fortynnet, slip overflaten lett med tørt eller vått sandpapir, nr. 320-400, eller finere. Avslutt de 2 siste strøkene m/100 % lakk.

Lakkering på tidligere lakkert treverk:

Vask overflaten med mildt salmiakkvann, tørk flaten, puss med sandpapir nr. 240-320, fjern støv og følg overstående retningslinjer fra 3. strøk.

Anbefalt tynner:

Ved påføring med pensel/rulle: White Spirit eller annen tynner for 1-komponent lakk.Ved sprøyting: Sprøytetynner for 1-komponent lakk.

Dekkevne: ca. 18 m² per liter

Støvtørr: etter ca. 8 timer

Overlakkbar: etter ca. 24 timer v/20°C

Påføringstips

 • Bland innholdet i boksen godt før bruk, men unngå å «vispe» luft inn i lakken.
 • De tre første (grunning) strøkene skal påføres fortynnet for å fylle treporene, og for å skape en god vedheft til treverkets overflate. Ved å fortynne lakken det første strøket med 50 % tynner blir lakken fullstendig absorbert av trefibrene. Trefibrene kan da løfte seg og danne en ru overflate. Etter at lakken har tørket, er det derfor viktig å pusse forsiktig slik at man igjen får en glatt overflate før man legger på et nytt strøk med lakk.
 • Ikke påfør lakken “vått i vått”, og unngå tykke lag da dette kan føre til dårlig herding. Ikke påfør så mye lakk at lakken renner.
 • Ikke arbeid med lakk i direkte sollys eller sterk vind da løsemidlene under disse forholdene fordamper fortere og gjør lakken mindre flytende og smidig.
 • Vær obs. på temperaturendringer og duggfall. Bruk alltid en førsteklasses myk og ren pensel eller en god rulle (eks. mohair).
 • Det anbefales også å benytte skumfordriver til å jevne ut lakken etter påføring med pensel/rulle.
 • La lakken herde godt og mattslip mellom hvert strøk.
 • På bart treverk anbefales det å legge 6-7 strøk. På steder som er utsatt for ekstra stor slitasje påføres to ekstra strøk.
 • Ved lav og høy temperatur anbefales det å tynne ut lakken ca. 5-10% tynner.

Lakkering og vedlikehold på tidligere lakkert treverk

Rylard VG 66 kan brukes til vedlikehold på alle en- eller tokomponente lakksystemer.

Når du ser at glansen på en lakkert flate begynner å avta, vask overflaten med mildt salmiakkvann, tørk flaten, puss med sandpapir nr. 280-320, fjern støv med rødsprit og følg overstående retningslinjer fra 2. strøk.