Reparasjoner av kano og kajakk i ulike plastmaterialer med G/flex 655

Kanoer og kajakker er laget i ulike plastmaterialer som for eksempel Polyethylene, ABS-plast og i noen tilfeller i PVC-materiale. G/flex limer godt til disse materialene så lenge overflatene er bearbeidet og klargjort på riktig måte.

Rift- og sprekk-reparasjoner

Det anbefales å åpne sprekker og rifter med et sagblad eller en kniv 8forsiktig) for å lage en noe større flate som limet kan feste seg til. Skråskjær kantene i sprekken med en kniv, et stemjern eller lignende slik at du får en skråskåret kant på ca. ½-1 cm. på begge sider av sprekken. Gjør dette på både utsiden og innsiden av skroget (1). Mattslip de skråskårede overflatene med grovt sandpapir, korning 80 slik at kantene blir avrundet og rue (2).

1

2

Det anbefales å flammebehandle Polyethylene-plast med en propanbrenner slik at overflatene som skal repareres oksiderer (se beskrivelse nederst på denne siden).

Bland en passende mengde med G/flex 655 Epoxy og påfør limet i sprekken/fugen som skal repareres. Vær raus med limet slik at det fyller godt opp.

Dekk det limte området med bred tape (f.eks. brun pakketape) mens du lar overskytende epoxy bli presset ut på den andre siden av sprekken. Unngå å bruke alt for mye makt da dette kan føre til at den siden med tape blir underfylt med epoxy.

Deretter sparkler og jevner du ut limet på den motsatte siden slik at sprekken/skaden fylles og blir jevn og fin. Tilfør eller fjern epoxy etter behov slik at fyllingen i sprekken blir passende.

La limet herde i 7-10 timer før du fjerner tapen. Bruk deretter et sandpapir for å fjerne ujevnheter i overflaten. Deretter kan du male overflaten med en egnet maling.

Reparasjon av små hull

Kanoer og kajakker dras ofte over steiner og sand. Dette medfører slitasje og kan føre til små sprekker og hull samt lekkasje nær baugen og hekken på båten.

For å reparere slike skader gjør du følgende: Vask overflaten med mildt salmiakkvann og mattslip det området som skal repareres med sandpapir, korning 80. Avfett deretter med en egnet avfetningsvæske. Tørk av med hvitt papir fra tørkerull.

Overflater i Polyethylene-plast bør flammebehandles.

Dersom skaden består av en sprekk som er for stor og bred (1/2-1 cm) for å kunne dekke med G/flex 655 Epoxy, anbefales det å lage en i midlertidig støtte/forskaling på baksiden av skadeområdet som står i posisjon mens limet herder. Denne forskalingen kan lages av plast, papp, kryssfiner eller et hvilket som helst materiale, men det er viktig å dekke dette med plastfolie slik at ikke limet fester seg til det. Plastfolien gjør at forskalingen enkelt kan fjernes etter at epoxyen har herdet.

Bland en passende mengde G/flex 655 Epoxy. Påfør limet på området med en blandepinne eller en plastsparkel. Bruk tilstrekkelig med epoxy slik at hullet/sprekken fylles opp og det skadete området bygges opp til original tykkelse.

Hvis nødvendig, påfør mer epoxy mens den limblandingen som er påført fremdeles er klebrig.

La limet herde i 7–10 timer (romtemperatur) før du fjerner overskytende og herdet epoxy med fil eller sandpapir. Mal deretter flaten med egnet maling.

Beskyttelse og reparasjoner av større flater

For å unngå slitasje, skader og hull på kjøl og utsatte områder på kanoer, kajakker og andre båter, kan man legge på en sterk glassfiberduk eller et glassfiberbånd (se produktkatalog) i kombinasjon med epoxy. Dette må være en spesialduk og må ikke forveksles med den tradisjonelle glassfibermatten som man bruker sammen med polyester. Man kan også benytte Karbon (art.nr 754) eller Kevlar™ (art.nr. 753) til dette arbeidet.

Slik går du fram: Vask overflaten med mildt salmiakkvann, mattslip med sandpapir, korning 80 og rengjør deretter med en egnet rensevæske (art,nr. 849/852).

Hvis du skal forsterke og reparere Polyethylene-plast, bør du flammebehandle det området som skal utbedres.

Hvis du skal reparer et større hull, bør du lage en forskaling på baksiden slik det er beskrevet tidligere.

3

Klipp opp og tilpass tre eller fire lag med glassfiberduk/bånd slik at du har nok til å legge på det aktuelle området. Tilpass det første laget med duk (det som skal ligge inntil skroget/skadeområdet) så nøyaktig som mulig i forhold til omkretsen på det området som skal repareres og som eventuelt er flammebehandlet.

Deretter lager du de påfølgende lagene med glassfiberduk noen centimeter kortere og smalere enn det foregående laget. Dette gjør at ”den nye” tykkelsen på reparasjonsstedet blir litt tynnere inn mot den eksisterende flaten. Dette gjør reparasjonsstedet penere samt at ”den nye flaten” lettere vil kunne bevege seg sammen med den eksisterende konstruksjonen når denne blir utsatt for krefter og påkjenning.

4

Bland en passe mengde G/flex 655 Epoxy. Påfør et tynt lag på den allerede forbehandlete overflaten som skal repareres/utbedres. Legg på det første og største laget med glassfiberduk. Påfør deretter mer epoxy på duken og bruk en pensel eller en plastsparkel for å fylle opp teksturen i glassfiberduken (4).

Dette arbeidet bør ideelt sett foregå i romtemperatur, men hvis du jobber i lav temperatur anbefales det å varme opp epoxyen i et varmebad eller benytte en varmluftspistol for å varme opp epoxyen. Dette gjør at epoxyen får en tynnere konsistens, og penetrerer lettere inn i duken.

Legg et lag med duk av gangen etter at det foregående er mettet med epoxy, og bruk hele tiden pensel og plastsparkel (art.nr 808-2) for å stryke og jevne ut epoxyen. Fjern overskytende epoxy slik at ikke duken ”flyter” på overflaten i epoxy.

Mens limet er klebrig, kan du med fordel påføre et forseglende lag med epoxy for å mette ender og tråder av glassfiberduken, og ellers jevne ut det området der du har lagt glassfiberduken.

La limet herde i 7–10 timer (romtemperatur) før du begynner å slipe og fjerne ujevnheter og overskytende epoxy på overflaten. Mal deretter flaten med en egnet maling. For mer informasjon om legging av glassfiberduk i kombinasjon med epoxy, se våre brosjyrer og Grunnleggende teknikker for hvordan man legger glassfiberduk i kombinasjon med WEST SYSTEM epoxy.


Flammebehandling

Benytt en gassbrenner og beveg flammen fra denne hurtig over det området som skal limes. La flammen så vidt nærme seg overflaten, men hold den i rask bevegelse (ca 30-40 cm per sekund) slik at det ikke oppstår for høy varme og brannskade på overflaten. Du vil ikke se noen tydelig forandring på overflaten, men varmen gjør at overflaten oksiderer slik at vedheften til limet og annen overflatebehandling forbedres betraktelig.

”Flammebahandling” forbedrer vedheften på de fleste typer plastmaterialer, men det har vist seg at denne metoden er spesielt gunstig i forbindelse med polyethylene-plast.

Hvis du er usikker på hva slags type plast du skal bearbeide, skader det uansett ikke å flammebehandle overflaten, men husk å være varsom og forsiktig slik at ikke flaten skades av varmen.