Hvor mange hestekrefter har den elektriske motoren?

Vi får fra tid til annen spørsmål om hvor mange hestekrefter en Minn Kota har. Dette er det i utgangspunktet nesten umulig å gi et helt korrekt svar på, men vi kan gi deg noen retningslinjer.

Teoretisk regel

For å kunne gi et best mulig svar, kan vi ta utgangspunkt i den grovt forenklede (og eneste mulige) teoretiske regelen vi har:

1. pund skyvekraft trekker 1 ampere.

Antall ampere ganget med antall volt gir effekt i watt.

1 hestekraft er lik 735 watt.

Eksempel Minn Kota Endura 50:

50 (pund = ampere) x 12 (Volt) = 600 (Watt)

600 W : 735 W = 0,82 Hestekrefter

Vi har gjort praktiske tester

Vi har fått gjennomført praktiske tester med våre motorer på Høyskolen i Vestfold. Der målte de skyvekraften på en 160 punds motor til å være om lag tilsvarende skyvekraften til en 5 Hk bensinmotor.

Om man beregner den teoretiske effekten på motoren som ble testet på høyskolen, finner man den til å være 2,61 Hk og ikke 5 Hk. Når man likevel får høyere verdi ved praktiske målinger er dette i hovedsak fordi det er mindre internt effekttap i en elektrisk motor. Derfor vil effekten oppleves som bedre ved en direkte sammenlikning med en bensinmotor.

Konklusjon på spørsmålet om effekt og hestekrefter

Faktiske målinger vil alltid være de mest riktige, så vi mener derfor at en Minn Kota Endura 50 i praksis vil tilsvare en 1½ – 2 Hk bensinmotor.

Når det gjelder båtens fart, så må det sies at vekten spiller mindre rolle enn formen på skroget. For eksempel vil en gummibåt på 30 kg gå saktere i vannet enn en kano med samme vekt.

En smal robåt, eks en Suvi som brukes i fjellvann vil gli lett og fint gjennom vannet, mens en båt med en mer flåteaktig form vil gå saktere.

1ffefaf35885db59a464.jpgEn elektrisk motor kan ikke måle seg i styrke og fart sammenlignet med en bensinmotor, men den har så mange andre fordeler. Det aller viktigste er den lydløse framdriften. Folk som for første gang bruker en Minn Kota elektrisk motor blir overrasket over utrolig stille den går. Dette oppleves veldig behagelig og godt. Dessuten avgir den ingen lukt eller eksos. Den er lett og enkel å bære med seg og motoren er rask å montere på akterspeilet på båten.

Her ser du motoren montert på en Suvi Soultu Palta 495. Denne båten er spesialdesignet for bruk sammen med elektrisk motor.

minnkota09.JPGminnkota10.JPGMed en Minn Kota motor glir du lydløst, behagelig og trygt framover.
Tenk deg en stille sommermorgen… ikke en krusning på vannet, alt er stille…
Da kommer den elektriske motoren virkelig til sin rett.